Home / TEMA DANA / NAJAVA RATA- Džeb Buš: Ako budem predsednik pojačaću agresiju na Rusiju!

NAJAVA RATA- Džeb Buš: Ako budem predsednik pojačaću agresiju na Rusiju!

Američki predsednički kandidat iz redova Republikanske stranke Džeb Buš upozorio je danas Rusiju da, ukoliko on postane predsednik SAD, njegova zemlja će intenzivirati odgovor na agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina, posebno u Ukrajini i na istoku Evrope.

dzeb-bus
Buš je u govoru koji je danas održao na ekonomskoj konferenciji u Berlinu postavio pitanje: „Ko može da sumnja da će Rusija raditi šta joj je volja ukoliko niko ne bude reagovao na agresiju?“, prenela je agencija AP.

„Putin mora unapred da zna da će njegove akcije naići na posledice, zato što je on nemilosrdni pragmatičar koji će vršiti pritisak dok mu neko ne odogovori istom merom“, naveo je Džeb Buš.

On je takođe kritikovao smanjenje američkog vojnog budžeta, koje je nazvao dramatičnim, i dodao da je taj potez umanjio kredibilitet snaga SAD baš u vreme kad se zvanični Vašington i njegovi saveznici suočavaju sa pretnjama u istočnoj Evropi i drugde u svetu.

„Naše savezništvo, naša solidarnost i naše akcije su od ključnog značaja ako želimo da očuvamo osnovne principe našeg međunarodnog poretka, poretka za čiju su izgradnju slobodne nacije toliko mnogo žrtvovale“, istakao je Buš, koji bi sledećeg ponedeljka u Majamiju trebalo zvanično da objavi svoju kandidaturu na izborima za predsednika SAD 2016. godine.

On je dodao da će, ako postane predsednik, obezbediti da „Ukrajini, jednoj suverenoj evropskoj zemlji, bude omogućeno da izabere svoj sopstveni put, ne iznoseći detalje kako to planira da uradi, ističe AP.

Buš, sin jednog i brat drugog bivšeg predsednika SAD i bivši guverner Floride, takođe je pozvao na produbljenje ekonomskih i bezbednosnih veza sa istočnoevropskim zemljama koje bi, kako smatra Zapad i SAD, mogle da budu ugrožene od strane Rusije.

„Rusija mora da poštuje suverenitet svih svojih suseda“, istakao je Džeb Buš, koji se ove nedelje nalazi u višednevnoj poseti Evropi, tokom koje će posetiti i Poljsku i Estoniju.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …