Home / TEMA DANA / NAJAVA ŽESTOKIH SUKOBA- Netanjahu: Izrael neće dozvoliti da se Iran učvrsti u Siriji ili bilo gde drugde..

NAJAVA ŽESTOKIH SUKOBA- Netanjahu: Izrael neće dozvoliti da se Iran učvrsti u Siriji ili bilo gde drugde..

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je jasno rekao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će se Izrael braniti protiv svakog pokušaja da se povredi suverenitet te zemlje.

„Naša politika je jasna: Izrael će se braniti protiv svake agresije i svakog pokušaja da se povredi njegov suverenitet“, rekao je Netanjahu, dodavši: „Iran je danas to pokušao. Povredio je naš suverenitet i infiltrirao svoj dron u izraelski vazdušni prostor iz Sirije“.

Izraelska vojska je saopštila jutros da je oborila iranski dron i da je napala iranske instalacije u Siriji odakle je lansiran.

Sirijska vazdušna odbrana ispalila je rakete koje su pogodile izraelski borbeni avion F-16, što je navelo pilote da iskoče. Nakon što je avion pao na sever Izraela izraelske vazduhoplovne snage izvele su „najveći i najznačajniji napad“ na Siriju od 1982. godine, kako je rekao jedan izraelski general.

Netanjahu je rekao da je razgovarao i sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom koji ovog vikenda kreće na turneju po Bliskom istoku, preneli su izraelski mediji.

„Izrael smatra Iran i njegovog domaćina Siriju odgovornim za današnju agresiju. Mi ćemo nastaviti da radimo sve što je potrebno da zaštitimo naš suverenitet i bezbednost“, naveo je Netanjahu u saopštenju objavljenom na engleskom.

On je takodje rekao da Izrael teži miru, ali da će nastaviti da se brani protiv svakog napada ili pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji „ili bilo gde drugde“.

Pentagon je danas objavio da SAD u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani protiv pretnje svojoj teritoriji i svom narodu.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …