Home / TEMA DANA / NAJNOVIJI IZVEŠTAJ: VAZDUHOPLOVSTVO, MORNARICA I PVO UKRAJINE PRAKTIČNO UNIŠTENI!

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ: VAZDUHOPLOVSTVO, MORNARICA I PVO UKRAJINE PRAKTIČNO UNIŠTENI!

Ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo i sistem protivvazduhoplovne odbrane praktično su u potpunosti uništeni tokom ruske specijalne vojne operacije, rekao je šef Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

„Ratna mornarica (Ukrajine) više ne postoji“, rekao je on.

Prema rečima generala, demilitarizacija Ukrajine izvodi se visoko preciznim napadima na objekte vojne infrastrukture, mesta gde su razmeštene formacije i vojne jedinice, aerodrome, komandna mesta, arsenale i skladišta naoružanja i vojne tehnike, kao i akcijama vojske usmerenih na uništavanje neprijateljskih trupa.

Od 2.416 tenkova i drugih oklopnih vozila koji su bili u službi ukrajinske vojske 24. februara, uništeno je 1.587.

Uništeno je 112 od 152 vojna aviona, 75 od 149 helikoptera, 35 od 36 dronova „bajraktar TB2“, 148 od 180 sistema S-300 i Buk M1, 117 od 300 radarskih stanica različite namene, precizira Rudskoj.
Za mesec dana gubici ukrajinskih trupa iznosili su oko 30.000 ljudi, uključujući više od 14.000 nenadoknadivih i oko 16.000 izbačenih iz stroja.

Uništeno je 16 glavnih vojnih aerodroma sa kojih su izvođeni borbeni naleti ukrajinske avijacije i 39 arsenala, gde je skladišteno do 70 odsto svih zaliha vojne opreme Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo.

U Marijupolju ratuje preko 7.000 neonacista

Rudskoj je kazao i da se u Marijupolju bori preko 7.000 neonacista koji izgledaju kao obični civili i koriste građane kao „živi štit“.

Kako je rekao, okosnica borbene snage kijevskog režima su nacionalističke borbene gormacija kao što su bataljoni „Azov“, „Ajdar“ i „Desni sektor“.

Takođe je rekao i da je oružana formacija ukrajinske vojske koja ratuje u Donbasu do sada izgubila preko jedne četvrtine vojnika.

„Na samom početku vojne operacije narodnim milicijama DNR i LNR se suprotstavljala ukrajinska vojska koja je brojila oko 59.300 vojnika. Do danas su ukrajinske snage izgubile oko 16.000 vojnika, što je oko 26 odsto ljudstva“, dodao je.

Kazao je i da je praktično celokupna teritorija LNR već oslobođena, a kada je reč o DNR, nešto više od polovine.

Glavni zadaci prve faze specijalne operacije su ispunjeni, borbeni potencijal ukrajinske vojske je drastično smanjen i to će omogućiti da se fokus stavi na glavni cilj – a to je oslobođenje Donbasa, naglasio je.

Gubici ruske vojske

Rudskoj je saopštio i gubitke ruske vojske.

„Nažalost, tokom specijalne vojne operacije ima gubitaka i među našim saborcima. Do danas je poginuo 1.351 vojnik, 3.825 je ranjeno“, rekao je on.

Na isporuke aviona i PVO sistema reagovaćemo momentalno

Rudskoj je rekao i da će ruska vojska momentalno reagovati na sve isporuke Ukrajini aviona i sistema PVO od strane Zapada.

„Pomno pratimo sve izjave vojno-političkog rukovodstva svih zemalja o nameri da isporuče Ukrajini avione i sisteme PVO. U slučaju da to i realizuju, nećemo to ostaviti bez pažnje“, naveo je.
Takođe je prokomentarisao i to što pojedine zemlje žele da zatvore nebo nad Ukrajinom rekavši da će na takve pokušaje ruska vojska reagovati „na adekvatan način“.

Takođe je rekao i da će ruska vojska uništavati sve strane plaćenike koji se bore na strani ukrajinske vojske.

Kako je rekao, trenutno je aktivno 6.595 stranih plaćenika iz 62 zemlje.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …