Home / TEMA DANA / Nakon posete Južnom Tirolu, definisana autonomija „Sandžaka“ kao prekogranične regije!

Nakon posete Južnom Tirolu, definisana autonomija „Sandžaka“ kao prekogranične regije!

Potpredsednik i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da bi Sandžak trebalo da ima visok stepen autonomije po modelu Južnog Tirola.

0778784765

On je posle posete Južnom Tirolu gde se razgovaralo o „saradnji na definisanju autonomije Sandžaka kao prekogranične evropske regije između Srbije i Crne Gore“, rekao da je visok stepen autonomije najbolji način da u Sandžaku „bogati ljudi žive slobodno i ostvaruju svoja prava i, u skladu sa Ustavom, domaćim zakonima i međunarodnim normama, upravljaju sistemom u kome žive“.

“Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka“, ocenio je Imamović u intervjuu za „Politiku“.

„Koliko smo mogli da primetimo, tema autonomije je bliska predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i drugim visokim zvaničnicima i institucijama koje traže autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Ukoliko je to dobar model za Srbe na Kosovu, ne vidim zašto ne bi bio i za sve građane u Sandžaku“, rekao je Imamović.

On je dodao i da u Sandžaku nisu pristalice da se regije definišu po etničkom principu kao što se predlaže za Zajednicu srpskih opštima, jer je Sandžak „multietnička sredina u kojoj u jako dobrim odnosima žive Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i drugi“.

Imamović je rekao da ne vidi ni jedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

„Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka“, rekao je Imamović.

Imamović je ocenio i da stanje demokratije u našoj zemlji nije na dovoljno visokom nivou kao što je to u Velikoj Britaniji gde je građanima omogućeno da kažu šta žele, misle i osećaju.

„Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu“, ocenio je Imamović za „Politiku“, podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.

(Politika,Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …