Home / TEMA DANA / NAPAD NA RUSIJU ŠPIJUNSKOM AFEROM KRENUO IZ SKOPLJA: FORMIRANA AGENTURA ZA S. MAKEDONIJU, HRVATSKU I BUGARSKU

NAPAD NA RUSIJU ŠPIJUNSKOM AFEROM KRENUO IZ SKOPLJA: FORMIRANA AGENTURA ZA S. MAKEDONIJU, HRVATSKU I BUGARSKU

Bugarska i Srbija su ušle u diplomatsku bitku posle „obaveštajne afere“ koja se otvorila u regionu.

Izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna — da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva nazvala je apsurdnom optužbom i dodala da će ambasador Srbije najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova zbog izjave koja narušava dobre odnose dve zemlje.

Drecun očekuje da će Vlada Bugarske da se ogradi od izjave svoje ministarke spoljnih poslova, koja je, kaže, izazvala diplomatski incident. Očekuje i izvinjenje ministarke, jer ugrožava Ustavom definisanu poziciju narodnog poslanika.

„Neće ministarka spoljnih poslova Bugarske da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori“, kaže Drecun.

Šta radi bugarski vojne ataše u Srbiji

Drecun za Sputnjik kaže da je izjava ministarke zapravo reakcija na informaciju koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić — da se bugarski vojni ataše bavi nedozvoljenim aktivnostima.

„Umesto da reaguje na izjavu predsednika Vučića, ona je reakcijom na moju izjavu zapravo poslala poruku našem predsedniku, koji je najavio da ćemo narednih dana imati dodatna saznanja o delovanju obaveštajnih službi nekih susednih zemalja na našoj teritoriji protiv naših interesa i da će neke susedne zemlje odreagovati veoma agresivno i nervozno. Čini mi se da je njena poruka — da se u krugu tih zemalja ne nađe Bugarska“, kaže Drecun.

On dodaje da se aktivnosti vojnog atašea Bugarske odnose na rešavanje političkih pitanja na trusnom području juga naše zemlje, što je nedopustivo.

Naš sagovornik podseća na ulogu Bugarske tokom NATO agresije 1999. godine, kada je Alijansa njene obaveštajne podatke koje je koristila za bombardovanje naše zemlje po kvalitetu stavila na četvrto mesto.

„Kada govorim o prisustvu obaveštajnih struktura i njihovih savezničkih mreža, mislim, naravno i na Kosovo i Metohiju“, ističe Drecun.

Nervozna reakcija

„Pitanje je koliko je pripadnika bugarske službe maskirano u Unmiku i u Kforu? Izgleda da sam svojim izjavama pogodio u centar, pa je usledila tako nervozna i brutalna reakcija, koja je neprimerena i neprihvatljiva. Mi svoje probleme rešavamo na način da želimo da se drugi ne upliću spolja, a čini mi se da neke susedne zemlje pokušavaju itekako da se upletu“, ističe Drecun, uz konstataciju da se dobrosusedski odnosi ne grade priznavanjem lažne države Kosovo ili odustajanjem od „Južnog toka“.

Upitan da prokomentariše svoju tvrdnju da je u Skoplju formiran maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi Severne Makedonije, Hrvatske i Bugarske, Drecun kaže da će javnost uskoro saznati detalje o njihovom delovanju.

On ne isključuje mogućnost da rad upravo tog centra ima veze sa „špijunskom aferom“, odnosno sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.

Senka Miloš (Sputnik)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …