Home / TEMA DANA / „Narod mora da se dobro pripremi za ono što će stići, kada su silom uzeli Kosovo uzeće i sve ostalo što ih interesuje..“

„Narod mora da se dobro pripremi za ono što će stići, kada su silom uzeli Kosovo uzeće i sve ostalo što ih interesuje..“

“Srbija nikada neće priznati Kosovo već hoće kompromisno rešenje”, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da bi bio veliki uspeh ukoliko bi se došlo do kompromisa jer je Kosovo “nadomak ostvarivanja svoje nezavisnosti”.

Dačić je rekao da Srbija opstaje zahvaljujući tradicionalnim prijateljima, da je za međunarodnu zajednicu pitanje Kosova rešeno i da ne žele o tome da razgovaraju.

– Čak i da neko kaže nema članstva u EU, Srbija ne može da prihvati jednostrani akt Kosova. Pitam se da li se svi slažu sa onim sto sam rekao. Ako se slažu sa tim da idemo tim putem, a ne sutra da kažu Vučić i Dačić vode politiku suprostavljanja EU – rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da narod u Srbiji mora dobro da se informiše i pripremi za ono sto će stići.

– Šta će se desiti ako dođe do napada na sever Kosova, da li smo svi mi spremni da reagujemo i učestvujemo? NATO je rekao da ako neko uđe na Kosovo smatraće to napadom na NATO – napomenuo je šef srpske diplomatije.

Dodao je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vuciću i Srbiji ukazana velika čast u Moskvi 9. maja i podseća da na to zapadne zemlje ne gledaju sa odusevljenjem.

Dačić kaže da podržava stav Srpske pravoslavne crkve da nema nezavisnosti i nema podele Kosova, ali se pita da li je to moguće i da li je realno.

– Neka neko kaže kako ćemo se izboriti da nema nezavisnosti – trpljenjem, ratom ili odbijanjem da u narednih 10 godina uđemo u EU? Situacija je veoma kompleksna i svako treba da se zamisli – naglasio je on.

Upitan da li je realno da se do kraja godine potpise pravno obavezujući sporazum sa Pristinom on je odgovorio da je to tesko ostvarivo jer su pozicije i dalje veoma udaljene.

– Zapad forsira Prištinu da se ostane na postojećim pozicijama. Kada na zapadu pomeneš razgraničenje oni neće da slušaju o tome. Moramo da budemo svesni posledica svih naših odluka”, ukazao je Dačić.
Kako kaže, Srbiji je jedina sansa američka administracija, odnosno da im se objasni da nema stabilnosti u regionu ako se pronađe rešenje za Kosovo kojim će zadovoljiti i srpski i albanski interesi.

(Tanjug)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …