Home / TEMA DANA / NATO SE RASPOREĐUJE U CRNOJ GORI: SPREMAJU SE ZA RAT SA RUSIJOM

NATO SE RASPOREĐUJE U CRNOJ GORI: SPREMAJU SE ZA RAT SA RUSIJOM

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, maršal Stjuart Pič kazao je da se Alijansa direktno suočava sa pokušajima Rusije da izvede hibridne napade, zbog čega je odlučeno da NATO u Crnu Goru uputi tim za borbu protiv hibridnih pretnji, piše podgorička „Pobjeda“.

On je na sednici Vojnog komiteta NATO-a, koja je juče završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi takvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori.

„NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova“, rekao je Pič.

On je kazao da troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju.

„Podaci NATO-a pokazuju porast troškova od 4,6 odsto u 2019. godini. To je peta godina zaredom da troškovi rastu. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara“, rekao je Pič i dodao da se očekuje da do 2024. godine taj iznos bude 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD ocenio je na istoj sednici da je „već duže vreme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi“.

„To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i Sjedinjenih Država ako bi se NATO samo srušio i raspao“, rekao je Mili, preneo je portal RTCG.

Ministarstvo odbrane Crne Gore nedavno je saopštilo da je u toj zemlji, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a glavni razlog za njegovo angažovanje bili su predstojeći parlamentarni izbori.

(sputniknews.com)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …