Home / TEMA DANA / NATO U ŠOKU- NIKO NE ZNA KAKO RADI: RUSKO ORUŽJE KOJE ONESPOSOBLJAVA CELOKUPAN PVO! (VIDEO)

NATO U ŠOKU- NIKO NE ZNA KAKO RADI: RUSKO ORUŽJE KOJE ONESPOSOBLJAVA CELOKUPAN PVO! (VIDEO)

Na internetu se pojavile fotografije veoma specifične modifikacije ruskog bombardera Su-24 (Su-24MP), koji je namenjen za protivelektronsko pokrivanje bombarderskih eskadrila, tako što je svojim uređajima ometao protivnička sredstva PVO.

Verzija aviona nosi oznaku Su-24MP i predviđena je za protivelektronska dejstva. Fotografije su, kako je preneo izvor, objavljene još 1992. godine na prostoru vazduhoplovne baze Čertkov u Ukrajini.

Sredinom prošlog veka, praktično svaki bombarderski vazduhoplovni puk sovjetske armije je u svom sastavu imao po jednu eskadrilu aviona za radio-elektronsko protivdejstvo.

Za izvođenje ovih zadataka bili su angažovani avioni Jak-28PP, čije letno-tehničke i taktičke karakteristike nisu bile dovoljne za praćenje aviona poput Su-24, koji su u naoružanje sovjetske armije ušli 1975.godine.

Sovjetski vazduhoplovni komandanti su ubrzo doneli odluku da obnove prevaziđenu letnu platformu Jak-28, i da na bazi novih Su-24 modifikuju svoje specijalizovane eksadrile za elektronska dejstva. Tako je nastala specijalna verzija aviona Su-24MP na koji je integrisan kompleks sa PEB “Landš” čije karakteristike se i dalje drže u tajnosti.

Spolja se Su-24MP od bazične verzije aviona razlikovao po tome, što je imao podvesni kontejner za elektronsko ratovanje u kome se nalazi glavni ometač radarskih i radio signala velike snage, kao i dopunska antena koja je izlazila iz kabine pilota.

Pored podvesnog nosača, dodatna aparatura za elektronsku borbu se nalazila i unutar korpusa letelice.

Ovaj avion je mogao i da nosi naoružanje koji se sastojao iz šestocevnog automatskog topa, kao i 2-4 samonavođene rakete kratkog dometa R-60, klase vazduh-vazduh.
Prvi let ovog specijalizovanog aviona izveden je 1979.godine (dva eksperimentalna obrazca), da bi četiri godine kasnije Su-24MP ušao u serijsku proizvodnju. Prva dva prototipa su isporučeni Centru za borbenu primenu u Lipecku.

Osam serijski proizvedenih aviona Su-24MP su pridodati 118. samostalnom vazduhoplovnom puku za elektronska dejstva u bazi Čertkov, Ukrajina. Svega jedan aparat od ukupno osam je uspeo da dođe u Rusiju posle raspada SSSR-a.

Sudbina preostalih sedam je po svemu sudeći zapečaćena, jer su 2004.godine otpisani iz naoružanja ukrajinske armije.


Check Also

ŠOKANTNO! „SNIMAK JE MONTIRAN, BABIĆA SU IZVLAČILI SA MESTA VOZAČA, SADA JE NA KIPRU SA…“

Današnji snimak koji se pojavio u režimskim medijima, kako kaže, očajno je montiran i povezan …