Home / TEMA DANA / NEMAČKA POKRENULA RAT PROTIV AMERIKE KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO..

NEMAČKA POKRENULA RAT PROTIV AMERIKE KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO..

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je otvoreno progovorila protiv američkog predsednika Donalda Trampa, ovoga puta zbog spora oko Hjuaveja, obećavajući nastavak poslovanja s kineskom kompanijom, usprkos američkoj zabrani. Kinezi predlažu brzo, efikasno i ekonomično pokrivanje Nemačke mrežama 5G, ali ne samo “pametnim kućama”, već i “pametnim gradovima” koji će se pojaviti u zemlji.

“Ne smemo biti naivni”, rekla je kancelarka Merkel, navodeći pitanje pristupa stranih kompanija tržištu 5G tehnologije i napomenula kako Nemačka ne planira da stvara veštačke prepreke stranim kompanijama.

Odgovarajući na pitanje o aktivnostima poznate kompanije Hjuavej, Merkel je izjavila da kinesku kompaniju ne bi isključila samo zato što to traži druga zemlja. Kancelarka je podsetila na zahteve nemačkih vlasti upućene kompanijama koje žele da učestvuju u sprovođenju 5G mreža, ukazujući da će Nemačka postupati u skladu s odgovorima.

Prema njenim rečima, Berlin ne namerava da odustane od opreme kompanije Huavei. Međutim, planira da preduzme važne bezbednosne mere.

Mediji su primetili da u raspravi o uvođenju 5G tehnologije dominira evropsko nepoverenje prema Hjuaveju. Nakon što su SAD optužile kineskog diva za špijunažu, iako bez ikakvih dokaza, kompaniji se zapretilo kaznama. Sjedinjene Države zahtevale su da svi njihovi saveznici prekinu sve aktivnosti s kineskom grupom.

Ne zaboravimo da je u decembru na zahtev Sjedinjenih Država u Kanadi uhapšena direktorka globalne finansijske kancelarije Huaveija Meng Vanžu, koja se sumnjiči da je prekršila američke sankcije protiv Irana.

Potom su u januaru poljske vlasti osumnjičile za špijunažu i uhapsile zaposlenog u kompaniji Hjuavej.

SAD će se protiv Hjuaveja boriti “nacionalizacijom 5G mreže”

U Sjedinjenim Državama administracija predsednika Donalda Trampa planira da nacionalizuje 5G mreže, kako bi nad njima ojačala kontrolu i zaštitila ih od stranih uticaja, naveo je jedan od američkih funkcionera. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj plan odražava strahove o rastućem uticaju Kine na globalnom tržištu naprednih tehnologija i jasno je da Sjedinjene Države gube tehnološki rat protiv Kine.

Naime, kineski div Hjuavej je postao najveći proizvođač komunikacijske opreme na svetu. Američki divovi interneta su zbog svih uslova za stvaranje 5G mreže u Sjedinjenim Državama već pregaženi. Zapravo, njihove tehnologije su i sporije i skuplje od onih koje nudi Hjuavej.

Ali, Vašington nije pogođen samo ovom situacijom i besramno nastavlja da naređuje svim saveznicima da odustanu od kineskih usluga i posluju samo s američkim internet kompanijama.

Nemački politički analitičar Aleksander Rar je spor oko Hjuaveja definisao kao još jedan slučaj koji jasno pokazuje da Nemačka i Evropska unija imaju poteškoće u odbrani svojih tržišnih interesa u Sjedinjenim Državama.

“To je vrlo delikatan predmet. Amerikanci vode trgovinski rat protiv Kineza i već su upozorili da ako Nemci nastave da rade s Hjuavejom, ako se Kini otvori pristup evropskim tržištima i ona se dalje budu otvarala kineskim kompanijama, Sjedinjene Države mogu razmotriti saradnju između dveju zemalja u obaveštajnim službama”, rekao je Rar, koji tvrdi da se dramatično povećava pritisak Sjedinjenih Država na Nemačku.

To se ne odnosi samo na Hjuavej i njegove aktivnosti, već i na projekat “Severni tok 2”. Ali, malo je verovatno da će se Nemačka povući iz oba projekta, jer je Berlin zainteresovan da nemačke kompanije učestvuju u modernizaciji Kine, kao i u drugim zajedničkim projektima.

Osim toga, Nemačka ne može sebi priuštiti luksuz da odustaje od profitabilnih projekata, jer je u februaru u poslednjem trenutku izbegla recesiju.

Naime, nemačka ekonomija naglo gubi dah, što posmatrače navodi na pomisao da se evropska ekonomska lokomotiva približava recesiji. Mnogi procenjuju da je ta zemlja u drugoj polovini prošle godine uspela da izbegne pad u recesiju, za razliku od Italije koja joj je podlegla. Ipak, analitičari su zabrinuti zato što se neugodne vesti nižu jedna za drugom. Aktivnost nemačke industrije na kraju januara se spustila na najniži nivo u pet godina i prvi put je zabeležila pad. Da stvari idu nizbrdo, svesna je i nemačka vlada koja je krajem januara naglo smanjila očekivanja od ekonomije. U oktobru je verovala u rast nemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 odsto, da bi predviđanja sada spustila na 1 odsto. Mnogi misle da to nije poslednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Evropska komisija i ostali.

Nemački ministar ekonomije je logično izjavio:” Radićemo s Kinom, ali naravno da ćemo jamčiti da se kineske kompanije ne brinu previše o našim tehničkim ili operativnim dokumentima”.

Usput, ovi argumenti su se čuli pre 10 godina u Rusiji, koja je htela da učestvuje u kupovini deonica nemačkih kompanija.

“Ko će pobediti u ovom sukobu, ako je kompromis vrlo teško moguć. Vašington nastavlja da vrši sve veći pritisak na Evropu i to radi bez kompromisa i ne želi da čuje prigovore”, kazao je Rar.

Borba za 5G je žestoka borba za novi tehnološki poredak. Dmitrij Abzalov, predsednik Centra za strateške komunikacije, izjavio je da to nije samo nova brzina interneta, već fundamentalno drugačiji sektor.

“To je borba za industrijski potencijal, za obećavajući tehnološki rast. Amerikanci pokušavaju da oduzmu Kini konkurentske prednosti koje će joj omogućiti pristup 5G sektoru. Zbog toga su Amerikanci pritisli sve partnere da se odreknu Hjuavej opreme. Borba će biti vrlo ozbiljna, a Evropa će biti glavno bojište. Međutim, Amerikanci kasne ne samo u poređenju s Kinezima, već i s Korejcima. Amerikanci nemaju rešenje “ključ u ruke”, i još ga razvijaju. Drugo,  američki “ključ” će uvek biti skuplji “, rekao je Abzalov.

Kina ima gotovo svu infrastrukturu. Kinezi proizvode opremu, razvijaju infrastrukturu, imaju rešenje “ključ u ruke”. Amerikanci su upozoreni, shvataju da ako ne izvrše nikakav pritisak na Huavei za pet godina će kineske 5G mreže u Evropi biti potpuno spremne. Zbog toga Amerikanci već gube najvažniji ključ – pristup intelektualnom vlasništvu, dok je za Evropu najvažnije da koristi nove industrijske mreže.

“Ne radi se samo o pametnoj opremi koja podupire pametni grad, pametnu državu i pametne aparate za domaćinstvo, već o inteligenciji i industrijskoj upotrebi”, objasnio je stručnjak.

“Kinezi su aktivno napredovali na evropskom tržištu, budući da su isključeni s američkog tržišta. Imaju sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom, Nemačkom i Francuskom. Nedavno su saveznici Vašingtona počeli da odbijaju američke tvrdnje i suprotstavljaju se pritisku da bojkotuju Huavei. Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva već su rekli da Huavei, čak i ako je reč o kineskoj kompaniji, treba da se izabere zbog njegove tehnologije”, istakao je Dmitrij Abzalov.

Antiamerička retorika u Nemačkoj je u poslednjih nekoliko dana dosegla nivo apsurda. Američki ambsador u Berlinu šalje pisma nemačkim kompanijama, nemačkoj vladi, frakcijama u Bundestagu i ključnim osobama politike i preduzetništva, preteći im zbog saradnje s Rusijom i Kinom.

Na poslednje takvo pismo je reagovao Volfgang Kubicki, potpredsednik nemačkog Bundestaga, koji je dao senzacionalnu izjavu u kojoj je američkog ambasadora Ričarda Grenela proglasio personom non grata.

Naravno, razlog više nije bio povezan samo s informacijskom tehnologijom. Naime, američki ambasador je ovaj put od nemačke vlade zatražio da moraju da izdvoje 2 odsto BDP-a za odbranu.

“Naša tolerancija takođe ima svoje granice” odgovorio je Kubicki.

Prema njegovim rečima “američki diplomata se ne može ponašati kao da je visoki poverenik okupiranih područja, i on bi to trebalo da zna”.

Ovde treba naglasiti da Volfgang Kubicki u Bundestagu predstavlja Liberalno demokratsku stranku (FDP), koja štiti interese velikog biznisa i često se u vladi smatra najaktivnijim simpatizerima Sjedinjenih Država u Nemačkoj.

Prema Aleksandru Raru, spor oko Huaveija još jednom pokazuje da su Sjedinjene Države odlučile da podele Evropu na više suprotstavljenih tabora.

“Kažu da Rusija deli Evropu. Gluposti. SAD su te koje guše Evropu sa svojim deklaracijama i Kinom, samo zato što Peking aktivno sarađuje s istočnoevropskim zemljama. Neke od tih zemalja otvoreno brane Kinu u Evropskoj uniji jednostavno zato što dobijaju mnogo novca od Kineza. Stoga u Evropskoj uniji neke zemlje aktivno sarađuju s Kinom, dok baltičke zemlje i Poljska odbijaju tu saradnju”, sažeo je Aleksander Rar.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …