Home / TEMA DANA / NEMAČKI GENERAL UZDMAO REGION: PONOVO NAM JE POTREBNA 1999. GODINA

NEMAČKI GENERAL UZDMAO REGION: PONOVO NAM JE POTREBNA 1999. GODINA

Nemački general u penziji Johen Bot je nezadovoljan. Za „Bild“ kaže: „Priželjkujem avijaciju koja bi ponovno dobila politički zadatak, slično kao 1999.“

„Svojim pilotima sam rekao: iza vas stoje nemački parlament i nemački narod.“ Tako danas priča general major u penziji Johen Bot. On je 1999. komandovao nemačkim pilotima koji su učestvovali u NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

U intervjuu za list „Bild am zontag“ Bot je govorio i o odgovornosti koju na leđima nosi oficir koji svoje vojnike šalje u misiju iz koje se možda neće vratiti. Kao vojnik morate da prihvatite da se neki od vaših saboraca neće vratiti živi. Na sreću, iz te misije su se svi vratili živi i zdravi.

General u penziji kritikuje stanje u kojem se danas nalazi nemačka vojska koja je, prema njegovom mišljenju, reformom iz 2010. dovedena u stanje nepripravnosti.

„Ja bih danas s vojnicima Bundesvera i našim ’Tornado‘ avionima odmah ponovno krenuo u sličnu akciju. Ali trebalo bi isto tako reći: Bundesveru danas baš i ne ide najbolje“, rekao je Bot i zaključio da bez pomoći SAD Nemačka ne bi bila u stanju da se sama odbrani, na primer, u slučaju napada Rusa.

Bot jasno stavlja do znanja koga smatra krivcem za loše stanje Bundesvera, ali i za loš položaj nemačke vojske unutar NATO-a zbog činjenice da Nemačka ne izdvaja predviđenih dva odsto BDP-a za potrebe odbrane:

„Nemačka kancelarka time šalje poruku da su joj druge stvari važnije od bezbednosti građana. Problem je i taj što se te odluke ne objašnjavaju u javnosti. Tako se ne vodi politika. Da sam tada kao komandant tako rukovodio, nijedan vojnik ne bi sledio moje komande“, rekao je Bot za „Bild“.

Penzionisani oficir je izrazio žaljenje što Nemačka više ne pokazuje spremnost da preuzme odgovornost kao krajem devedesetih. „Saveznoj vladi danas nedostaje volje za to da se naši ’Tornado‘ avioni ponovno upotrebe kao nosači bombi. Priželjkujem avijaciju koja bi ponovno dobila politički zadatak, kako bi pokazala šta može, slično kao 1999“, zaključio je Bot.

(Sputnjik)

Check Also

UDARNO! MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU UVEO KOVID PROPUSNICE- SLEDEĆE SVE PRODAVNICE A NAROČITO PREHRAMBENE?!

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove …