Home / TEMA DANA / NEOČEKIVANO– DA LI ĆE SRBIJA UZVRATITI UDARAC NATO PAKTU!? Srbiju očekuje pritisak Zapada

NEOČEKIVANO– DA LI ĆE SRBIJA UZVRATITI UDARAC NATO PAKTU!? Srbiju očekuje pritisak Zapada

bombardovanje

Grupa stručnjaka uputila je zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojim traže formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja SRJ 1999. godine, i formiranje laboratorije koja će moći da ispita sve supstance kako se materijal ne bi slao u inostranstvo.

Dokazivanje posledica je, tvrde stručnjaci okupljeni oko ove inicijative, prvi konkretan korak ka podizanju tužbe protiv NATO ili država članica pojedinačno.

Zahtev su potpisali profesor dr Dragan Veselinović, član Odbora SANU „Čovek i životna sredina“ i predsednik Sekcije za nejonizujuća zračenja, njihovo delovanje i primenu Društva fizikohemičara Srbije, i dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik i član istog odbora SANU.

Iza ove inicijative je zasad stalo oko 100 stručnjaka različitih profila: hemičara, biologa, fizikohemičara, fizikobiologa, radiologa, lekara, vojnih lica koja su bila aktivna posle 1999. godine u prikupljanju materijala ili čišćenju terena od osiromašenog uranijuma.

– Svi zajedno smo u stanju da precizno i matematički dokažemo sve posledice NATO bombardovanja. Ovo je prvi veliki i ozbiljan korak od 1999. godine. Nadam se da će država imati sluha – kaže za „Novosti“ prof. dr Danica Grujičić, jedan od vodećih neurohirurga u Srbiji i načelnica Odeljenja neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije, koja već mesecima radi na inicijativi da se dokažu posledice NATO bombardovanja naše zemlje.

Stručnjaci od države traže da obezbedi novac za rad nezavisnog koordinacionog tela i pokretne laboratorije.

– Važno je da postoji nacionalna laboratorija i da država bude sposobna da sama ispita sve bez uloge drugih zemalja – smatra profesorka Grujičić. – Primer: država sada ne poseduje alfa spektometar kojim bi ustanovila posledice zračenje alfa čestica.

Cilj je da se ispitaju ne samo posledice i uticaj osiromašenog uranijuma, već kompletno zagađivanja vode, zemlje i vazduha nastalo usled bombardovanja hemijskih, naftnih i energetskih postrojenja… To bi bili prvi zvanični podaci o posledicama NATO bombardovanja.

Statistika pokazuje da su 18 godina posle bombardovanja maligne bolesti u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registruje 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu 2.000! Broj obolelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva odsto, a u svetu za 0,6 procenata.

– Lično, ne očekujem neku međunarodnu pravdu, ali ovo je važno, jer je to ozbiljan odnos prema stradanju svog naroda – kaže prof. Grujičić. – Ko zna, možda će nekada međunarodni odnosi da se promene. Ovo nije akcija struke i ovo nije pitanje politike, ovo je stvar svih građana Srbije.

Svakodnevno sam svedok ogromne učestalosti malignih oboljenja, steriliteta i autoimunih bolesti. Ne mislim da je za sve krivo NATO bombardovanje, ali svakako je u velikoj meri tome doprinelo. Biti protiv NATO danas nije pitanje politike da li je neko za ovu ili onu stranu, već civilizacijska stvar.

URANIJUM, ŽIVA, PLUTONIJUM

NA Srbiju i Crnu Goru izručeno je 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma. Prirodu su zagadile otrovne supstance među kojima su najgore polihlorobifenili kojih ima u trafostanicama, visokokancerogeni su i odgovorni za pojavu imunoloških bolesti.

Bombardovanje fabrika u kojima su upotrebljavani teški metali je izazvalo između ostalog i širenje karmijuma i metilizovane žive koji je najotrovniji oblik žive. Time je zatrovan najviše Dunav. U 340 uzoraka tla i vode pokazalo se prisustvo uranijuma 236 kao i tragovi plutonijuma iz fisionog procesa.

TIM ADVOKATA

Srpska kraljevska akademija počela je da formira međunarodni pravni tim koji planira da podnese tužbu protiv NATO, zbog delovanja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SRJ. Tim advokata predvodiće Srđan Aleksić. (J. L.)

(Večernje novosti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …