Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPEMA- Zašto je Putin povećao brojnost ruske armije na 1,9 miliona ljudi?

NEŠTO SE KRUPNO SPEMA- Zašto je Putin povećao brojnost ruske armije na 1,9 miliona ljudi?

Vojni stručnjaci objašnjavaju predsednički ukaz stvaranjem novih vidova vojske i novih baza, na primer u Siriji.

rat- putin- rusija- vojska

Broj pripadnika oružanih snaga Rusije od 1. jula će se povećati na 1,9 miliona. Takav ukaz je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin. Armija će u poređenju sa julom 2016. godine dobiti 19.000 ljudi, od toga 13.698 vojnika i 5.357 civila. Prema podacima za januar 2017. godine armija Rusije broji 1.897.694 pripadnika (od toga 1.013.000 vojnih lica).

To je redak primer za poslednjih nekoliko godina da se povećava brojnost neke bezbednosne strukture. U februaru 2015. godine list „Kommersant“ je saopštio da je Ministarstvo finansija predložilo svim ruskim pravosudnim organima u okviru formiranja novog srezanog budžeta da značajno smanje troškove ili otpuste 10% službenika. Tada je u mnogim bezbednosnim stukturama zaista smanjen broj zaposlenih.

Bivši zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije, general-lajtnant Valerij Zaparenko, u razgovoru za list „Gazeta.Ru“ nije isključio mogućnost da je povećanje ljudstva u armiji vezano za pojavu novih vidova vojske, između ostalog trupa za informacione operacije.

„Naša zemlja nije mala kao Bahamska ostrva“

Po mišljenju bivšeg načelnika za naoružanje u oružanim snagama Rusije, general-pukovnika Anatolija Sitnova, u slučaju opasnosti se može dogoditi da Rusija neće moći da pojača trupe na potrebnom pravcu putem strateškog pregrupisavanja, i zbog toga je važno da već sada, u mirnodopskom periodu, postoje jedinice koje su potpuno kompletirane i u pogledu tehnike i u pogledu ljudstva, i spremne za momentalno vođenje borbenih dejstava.

„Zbog toga je odluka predsednika Rusije potpuno u skladu sa novonastalom vojnopolitičkom situacijom. Naša zemlja nije mala kao Bahamska ostrva. Rusiji su potrebni kompletni kontingenti trupa i snaga na svim strateškim pravcima“, smatra Sitnov.

Posebnu pažnju u današnjim uslovima treba postvetiti razvoju i usavršavanju svih obaveštajnih sredstava – od kosmičke tehnike, do agenata na terenu, smatra ovaj visoki oficir.

Nažalost, povećanje ljudstva nije tako veliko kao što zahteva savremena vojnostrateška situacija, istakao je bivši načelnik Glavnog štaba ratne mornarice, admiral Viktor Kravčenko. „Ipak je za ovakvu zemlju malo da ima samo milion vojnika“, rekao je Kravčenko.

„13.000 vojnika je upravo jedna divizija“

Razmeštanje novih jedinica kopnenih trupa na zapadnoj granici Rusije i na Kurilskim ostrvima zahteva dodatno ljudstvo, slaže se bivši komandant kopnenih trupa, general armije Aleksej Maslov. „Ali ja ne mislim da je odluka Rusije vezana samo za kopnene trupe. Isto toliko pažnje danas treba posvetiti i drugim vidovima oružanih snaga i rodovima vojske“, istakao je Maslov.

Ako u oružanim snagama u ovom trenuku ima oko milion ljudi, onda je oprema potpuno kompletirana za 80-85%, tj. za 800-850 hiljada vojnika i oficira, istakao je bivši načelnik Glavne operativne uprave Genralštaba, general-lajtnant Genadij Makarov.

„Nešto više od 13.000 vojnika svakako nije mnogo. Štaviše, za takvu zemlju kao što je Rusija to je veoma malo“, rekao je on.

Po generalovom mišljenju, doneta odluka je vezana za formiranje nove motostreljačke divizije na Kurilskim ostrvima.

„13.000 vojnika je upravo jedna divizija“, podsetio je Makarov.

Pojedini visoki oficiri iz glavne i centralne uprave Ministarstva odbrane Rusije takođe su pretpostavili da je povećanje ljudstva u armiji i mornarici vezano, između ostalog, i za kontingent oružanih snaga Rusije u Siriji, i za stvaranje stalnih baza u ovoj zemlji. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da se radi o potezu koji će obezbediti novoformiranim bazama čvrstu i zakonski dobro zasnovanu organizacionu i kadrovsku strukturu.

Broj aktivnih pripadnika oružanih snaga 2015. godine prema podacima Globalfirepower

1. Kina (2.335 miliona)

2. SAD (1.4 miliona)

3. Indija (1.325 miliona)

4. Rusija (766.325)

5. Severna Koreja (700.000)

(Mihail Hodarjonok / Ruska reč)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …