Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: AMERIKANCI POSLALI „TVRĐAVU“ ka Siriji! Tako su srušili i Sadama..

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: AMERIKANCI POSLALI „TVRĐAVU“ ka Siriji! Tako su srušili i Sadama..

Amerika, a uz nju Velika Britanija, pa i Francuska, neće odustati od pokušaja da nametnu svoju volju i da snažnije zaštite interese na prostoru Bliskog istoka. Otuda u Sredozemlju, kao usputnoj stanici, američki nosač aviona koji se ranije već pokazao u operacijama u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Nosač aviona ratne mornarice SAD „Hari Truman“ uplovio je u Sredozemno more, saopštila je Ratna mornarica SAD, ne precizirajući šta mu je krajnje odredište.

Komanda američke ratne mornarice nije navela kada će nosač aviona krenuti ka Persijskom zalivu, kako je ranije planirano, a sada nije pomenuto.

Ono što je izvesno jeste da je ta američka zver, kako ga mediji najčešće krste, odgovorna za borbene zadatke u zonama odgovornosti 5. i 6. flote Ratne mornarice SAD, u koje ulaze zapadni deo Indijskog okeana, Persijski zaliv i Sredozemno more.

„Hari Truman“ opslužuje 6.500 vojnika, i on nosi 90 aviona i helikoptera, a u njegovoj pratnji su četiri razarača, jedna krstarica i jedna fregata.

Prema procenama zamenika načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije general-potpukovnika Viktora Poznihira, američki nosač aviona bi u Persijski zaliv trebalo da uplovi početkom jula.

Do pokretanja ove ploveće tvrđave iz baze u Napulju došlo je samo desetak dana pošto su SAD, Velika Britanija i Francuska raketama napale sirijske objekte koji su, prema njihovom mišljenju, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja.

Po oceni general-majora u penziji Vojske Srbije, prof. dr Mitra Kovača, Amerika, a uz nju Velika Britanija, pa i Francuska, neće odustati od pokušaja da nametnu svoju volju i da snažnije zaštite interese na prostoru Bliskog istoka.

„U tom smislu može se posmatrati i sam nosač aviona ali i celokupna pomorska i vazduhoplovna snaga u regionu. Kuda će zaploviti, kuda će krenuti, nezahvalno je trenutno procenjivati, ali je sigurno da je usmerena prema državama i pokretima koji nisu u skladu sa američkim interesima, a to su pre svega Sirija i Iran“, kaže Kovač za Sputnjik.

Uz konstataciju da prostor Bliskog istoka nije stabilizovan, on ističe da sve te snage, posebno pomorske i vazduhoplovne, pa i kopnene, a i specijalne jedinice, imaju ulogu da ga stabilizuju po meri i interesima koje definišu SAD.

„Iz poslednjih slučajeva jasno je da takozvana Islamska država, koja nije sama nastala, nije ni nestala. Ona i dalje postoji kroz mnoge organizacije i još neporažene pokrete koji su pod različitim motivima formirani kao antivladine snage koje se bore protiv legitimne vlasti Sirije“, ističe sagovornik Sputnjika, objašnjavajući prisustvo američkog nosača aviona u Sredozemlju na proputovanju ka odredištu.

„Hari Truman“ je prethodno borbena dejstva na teritoriji Sirije, odnosno teritoriji pod kontrolom takozvane Islamske države, imao u prvoj polovini 2016. godine. Po povratku u bazu, na njemu su unapređene unutrašnje i spoljašnje komunikacione mreže i renovirano je oko 2.300 metara palube i 8.600 kvadratnih metara hangarnog prostora.

Ukupna dužina mu je 333 metra, širina 78 metara, a površina za sletanje 1,8 hektara, što je veličine tri fudbalska igrališta. Američkoj vojsci isporučen je 1998. godine, a na prvu plovidbu krenuo je 2000. godine. Učestvovao je u operacijama u Avganistanu i Iraku, a 2003. godine tokom operacije svrgavanja iračkog predsednika Sadama Huseina s ovog nosača obavljeno je 1.280 letova i izbačeno 700 tona projektila.

(Sputnik)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …