Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: KINA POČELA DA SNABDEVA SEVERNU KOREJU ORUŽJEM I TEHNOLOGIJOM!

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: KINA POČELA DA SNABDEVA SEVERNU KOREJU ORUŽJEM I TEHNOLOGIJOM!

Kina i Severna Koreja pojačaće vojnu saradnju i sarađivaće ​​na očuvanju bezbednosti u Azijskom Tihom okeanu, rekao je visoki kineski funkcioner. I Peking i Pjongjang vide američku aktivnost u regiji kao pretnju.

Nekoliko dana nakon što su iz Severne Koreje dolazile vesti o novim testiranjima raketa, delegacija iz Pjongjanga sastala se s kineskim funkcionerima u Pekingu. Na čelu je bio visoki vojni funkcioner, Kim Su-gil, direktor Generalnog političkog biroa Korejske narodne vojske.

Kineski general koji je razgovarao s Kimom signalizirao je da kinesko-severnokorejske vojne veze samo žele dodatno da ojačaju.

“Kineska narodna oslobodilačka vojska spremna je da, zajedno sa Severnom Korejom, sprovodi važni konsenzus koji su postigli čelnici naših naroda”, rekao je general Zang Jouksja, potpredsednik kineske Centralne vojne komisije, prihvaćajući zvanični ton.

Uverio je i svoju publiku da je Peking „spreman da doprinese miru i stabilnosti u regiji zajedno sa Pjongjangom. Kim je odgovorio rekavši kako Severna Koreja žarko želi da proširi vojne veze i razmenjuje​​iskustva sa svojim velikim susedom.

Si Đinping je u junu postao prvi kineski vođa koji je posetio Severnu Koreju u 14 godina. Njegovi razgovori s Kim Jong-unom dali su novi podsticaj odnosima istorijskih saveznika, koji su se u poslednjih nekoliko godina zakomplikovali zbog složenih nuklearnih testova u Pjongjangu.

Peking i Pjongjang, koji su vezani sporazumom iz 1961. godine, kojim se obvezuje da će u slučaju napada pomoći jedni drugima, dele zajedničke geopolitičke rivale, poput Japana i Južne Koreje. Obe zemlje su posebno zabrinute zbog američkih aktivnosti u regiji.

Severna Koreja je u petak podsetila Seul i Vašington da neće tolerisati njihove zajedničke vojne vežbe, koje se nastavljaju usprkos američkom predsedniku Donaldu Trampu koji često naglašava optimističnu notu u pregovorima denuklearizacije Korejskog poluostrva.

U upozorenju je rečeno da više neće biti mogući razgovori ako vežbe ne prestanu, etiketirajući južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina kao “besramnog čoveka” koji “spominje razgovore između severa i juga dok igra ratne scenarije kojima planiraju da unište većinu naše vojske za 90 dana”.

Kini smeta što SAD šalju svoje ratne brodove i avione u Južnokinesko more, gde Peking ima teritorijalne zahteve, nazivajući razmeštanja kršenjem svog suvereniteta. Popis spornih pitanja uključuje i američku prodaju oružja samoupravnom ostrvu Tajvan kao i Vašingtonovu glasnu podršku antivladinim protestantima u Hong Kongu.

Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Peking za “pokušaj prekrajanja Tihog okeana prema njegovoj autoritarnoj slici”, na šta je Kina odgovorila da Pompeovi pokušaji da “razmazi” vladu i “poseje razdor” u regiji neće uspeti.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …