Home / TEMA DANA / NEŠTO SE SPREMA: Kopnene snage Srbije na vojnoj vežbi NATO u Bugarskoj!

NEŠTO SE SPREMA: Kopnene snage Srbije na vojnoj vežbi NATO u Bugarskoj!

U Bugarskoj – na poligonu „Novo selo“ – počela je vojna vežba Platinum Lion-2015.

srbija vojska

Vežba će potrajati do 30 januara, a u njoj – pored priopadnih bugarskih i američkih  oružanih snaga – učestvuju i jedinice iz Rumunije i Srbije.

Ministarstvo odbrane Bugarske je objavilo da armije četiri zemlje izvode prvu zajedničku vojnu važbu  i da je njen cilj: „obuka u zimskim uslovima u okvirima višenacionalnih priprema Black Sea Rotational Forces“.

Bugarski vojni vrh ovome je još pridodao: da se vežba Platinum Lion održava u skladu sa „planom vojnih vežbi Bugarske i SAD  u 2015-oj godini“ i da se od prve u ovoj godini očekuje „poboljšavanje operativne spojivosti jedinica i njihovog sadejstva u višenacionalnoj sredini tipičnoj za savremene konflikte“.

U vežbi učestvuje 140 pripadnika bugarske armije iz Nacionalnog vojnog univerziteta „Vasil Levski“, vojne policije i nekih drugih jedinica, 250 američkih marinaca, 25 rumunskih vojnika i 40 pripadnika kopnenih snaga Srbije (začuđujuće mnogo više nego iz natovske Rumunije)!

Predstavnici vlasti nastavljaju da tvrde kako je Srbija vojno neutralna, kako članstvo u NATO nije aktuelno, a Srbija je već jednom nogom u ovoj alijansi, a ova vežba to potvrđuje!

(Fakti)

 

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …