Home / TEMA DANA / NEŠTO SE VELIKO SPREMA: U Nemačku bazu stigla isporuka naoružanja koja nije viđena još od napada na SRJ

NEŠTO SE VELIKO SPREMA: U Nemačku bazu stigla isporuka naoružanja koja nije viđena još od napada na SRJ

Zapad sprema da krene u neku novu akciju poput one koju su izveli na SR Jugoslaviju 1999., strahuju brojni domaći, ali i ruski mediji nakon što je u poznatu vazdušnu bazu Ramštajn u Nemačkoj stiglo oko 100 kontejnera naoružanja Alijanse.

To predstavlja najveću takvu isporuku još od bombardovanja naše zemlje u sklopu akcije pod nazivom „Milosrdni anđeo“, zbog čega je Sputnjik upozorio da brojni činioci na terenu ukazuju na to da se sprema nešto veliko.

Naime, upravo je pred početak udara na Srbiju otprilike ta količina naoružanja dopremljena u bazu Ramštajn, koja se inače nalazi pod kontrolom Amerike i njenih saveznika.

Na sajtu postrojenja objavljeno je „da je oružje izmešteno s ciljem obezbeđivanja podrške članicama NATO u Evropi, kao i vojnih sredstava za američke snage na tlu Starog kontinenta.

– Pentagon, na čijem je čelu gospodin Džejms Matis, želi da unapredi mogućnost odgovora američke vojske protiv bilo kakvih akcija i pretnji agresivnih protivnika – navodi se još u saopštenju Ramštajna, što je potvrdio i narednik Artur Majrik dodavši da sve oružje koje je dopremljeno u Nemačku predstavlja dodatnu sigurnost američkoj vojsci da može da deluje adekvatno ukoliko se pokaže potreba za tim.

– Mi smo značajna poletna tačka za američko ratno vazduhoplovsvo ka Evropi i Africi, te je naš glavni posao da spremimo municiju na vreme. Ovo je prava municija koja će biti iskorišćena za prave ciljeve – naglasio je Majrik.

Njegov kolega narednik David Hed potvrdio je da oktobarska isporuka oružja Ramštajnu nije viđena još od kraja 20. veka.

– U pitanju je najveća pošiljka te vrste još od operacije 1999. – naglasio je on misleći na NATO bombardovanje SRJ, kada je sprovedeno više od 900 naleta iz Ramštajna.

Ruski portal „Raša tudej“ podsetio je da je u pitanju bila akcija koju je Alijansa sprovela bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, i to nakon što je Beograd optužen da je koristio neprimerenu silu tokom konflikta sa Albancima na Kosovu. RT podseća i da je NATO na početku ukrajinske krize 2014. izmestio masovno oružje u Baltičke zemlje i u Poljsku, preteći Ruskoj Federaciji, što je najverovatnije slučaj i ovog puta.

Dovođena u vezu s ilegalnim prenosom oružja

-Ramštajn vazdušna baza je američko postrojenje u regionu Rajna-Palatinat u jugozapadnoj Nemačkoj

-izgrađena je 1948. godine, a u upotrebi je od 1952. do danas

Aprila 2015. su se pojavile tvrdnje kako je baza bila glavni kontrolni centar za izvođenje američkih napada dronovima u
Somaliji, Pakistanu, Jemenu i slično, ali je nemačka vlada tvrdila da o tome ne zna ništa

-takođe, Večernje novosti su 2015. pisale da je ona korišćena za ilegalni prevoz oružja u Siriju, dok se rat u toj zemlji ekstremno zahuktavao.

Šta su se dogovorili?

– prihvatljivo je samo političko rešenje krize

– potrebno početi sa pisanjem novog sirijskog ustava u Ženevi

– nema podela Sirije

– prekid vatre u provinciji Idlib

– utvrditi humanitarne koridore

– pomoći povratak izbeglica

– sprovođenje izbora u Siriji uz međunarodno nadgledanje.

Držanje za ruke bez Trampa

Slika koju su mnogi mediji ovog vikenda nazvali istorijskom zabeležena je u turskom gradu Istanbulu, gde su se radi iznalaženja rešenja za ratom rastrzanu Siriju okupili lideri zemalja koji su godinama imali potpuno suprotstavljena mišljenja o tome.

U pitanju su predsednici Turske, Rusije i Francuske, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Emanuel Makron, koji su zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel proveli čitav dan zajedno i završili ga važnim dogovorom čvrsto se držeći za ruke. Mediji su, pritom, primetili da je upadalo u oči što samitu nije prisustvovao šef SAD Donald Tramp, iako je na čelu zemlje koja je od početka rata u Siriji imala važnu ulogu u njemu.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …