Home / TEMA DANA / Nezavisni američki eksperti: Ovim oružjem Putin bi mogao jednim potezom da razruši NATO i čitav zapadni finansijski sistem!

Nezavisni američki eksperti: Ovim oružjem Putin bi mogao jednim potezom da razruši NATO i čitav zapadni finansijski sistem!

Rusija ima dovoljno aduta kako bi geopolitičku igru vodila tako da političke i ekonosmke strukture Zapadnog sveta budu slomljene, piše Pol Krejg Roberts. U svom članku objavljenom u Foreign Policy Journal politikolog piše da je Rusija, koja je već „umorna od ukrajinske krađe gasa, koji njenom teritorijom ide ka Evropi, donela odluku da usmeri gas prema Turskoj, zaobišavši Ukrajinu“.

putin gasovod

„Ruski ministar energetike potvrdio je ovu odluku i dodao da ako evropske države žele da dobiju ruski gas, one moraju da stvore infrastrukturu za to i da sprovedu gasovod u svoje zemlje“- piše Roberts i dodaje da ova odluka za sada ne preti da će Evropi biti obustavljene isporuke gasa, ali će to teoretski biti moguće u budućnosti.

A ta burna reakcija, koju je izazvala vest o preraspodeli tokova gasa iz Rusije svedoči o tome, smatra analitičar, da Rusija ima mnogo aduta koje bi moga da upotrebi, kako bi slomila političko i finansijsko ustrojstvo Zapada.

Još jedan je faktor ovde jako bitan i može da udari po hegemoniji SAD- a to je savez dve superdržave- Rusije i Kine, uveren je ekspert. Prema njegovom mišljenju, ove države ne pokazuju javno svoje adute, obzirom da računaju da to i ne moraju. Rusija i Kina jednostavno stvaraju alternativne finansijske institucije, kako bi izašle iz sfere uticaja zapadnog finansijskog sistema.

„Moramo biti zahvalni za to što su Vladimir Putin i predstavnici kineske vlade razumni i humani, za razliku od zapadnih kolega“- primećuje Roberts.

„Zamislite, na primer, strašne posledice za Zapad, ako bi Putin direktno odgovarao na sve uvrede i na račun Rusije i na lični račun. On može, kad god to poželi da razruši NATO i čitav zapadni finansijski sistem. Dovoljno je da izjavi da, obzirom da je NATO objavio ekonomski rat Rusiji, ona više neće isporučivati energetske resurse državama članicama Alijanse. Severnoatlantska alijansa će se raspasti, obzirom da Evropa ne može da preživi bez ruskih isporuka gasa i drugih energetskih resursa. A onda će sa imperijom Vašingtona biti završeno“- piše analitičar.

Prema njegovom mišljenju, u tom slučaju, kako bi se očuvala reputacija, neokonzervativni političari jedino mogu da posegnu za atomskim prekidačem. Putin to razume, uveren je ekspert, i zato se i ne da isprovocirati, čime čuva svet od nuklearnog rata.

(Glas Rusije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …