Home / TEMA DANA / Nikita Mihalkov, Intervju: Ovo što se dešava je napad na slovenski svet, totalni rat svim sredstvima, a sprema se odavno!

Nikita Mihalkov, Intervju: Ovo što se dešava je napad na slovenski svet, totalni rat svim sredstvima, a sprema se odavno!

Ljubav kao pogled na svet je ono što me zanima i u životu i na filmu – kaže slavni ruski reditelj, gost Kustendorfa. Čuveni filmski stvaralac nije krio reči hvale za festival Kustendorf.

nikita- mihalkov

Zanimljivo je između ostalog govorio o tome kako se svaki čovek kad razmišlja o svom životu poredi s onima kojima je bolje, a ne s onima kojima je lošije, i pitajući se zašto je tako, smatra da prema takvom stavu treba biti kritičan, a govorio je i o filmu „Sunčanica” koji je pobudio veliku pažnju svih na festivalu u Mokroj Gori.

„Mehanički pijanino”, „Varljivo sunce”, „Sibirski berberin”, da pomenemo još „Sunčanicu” – šta je ključna tačka vašeg rediteljskog rukopisa, vaših filmova?

– U „Sunčanici”, ono što i piše, a to je kako se to dogodilo.

– Ljubav. Ne mislim samo na ljubav muškarca i žene. Nego ljubav kao supstanca.
Ljubav kao pogled na svet. Radim filmove u kojima me pre svega zanima atmosfera.

Da li vam prija ili vam smeta kad slušate o sebi da ste genijalni reditelj?

– Ja to čujem samo u Srbiji.

Kad ste stigli na Kustendorf, rekli ste da je globalizacija opasna?

– Opasna je, jer vidimo čemu nas vodi. Ali treba preći s reči na delo. Ništa ne pomaže samo govoriti o tome kave sve problem donosi. Ne treba se samo braniti, treba i napadati. Potrebna je hrabrost i nepotkupljivost vuka, snaga medveda i lukavost lisice.

Vaše viđenje trenutne političke situacije? Odnos Rusija–Zapad? Krim? Ekonomska kriza? Imamo li na delu zapravo sukob oko resursa?

– U osnovi, ovo što se dešava je napad na slovenski svet. Totalni rat gde su dopuštena sva sredstva. I, to nije novo. Sprema se odavno. A sada je došlo tu gde je.

A zašto bi Zapad napadao slovenski svet?

– Zato što iskače iz dominantnog modela, odnosno onoga što je sistem, što su merila, što je koncept Zapada. Slovenski svet je po svojoj prirodi okrenut i ka iracionalnom, tu su osmeh, dodir… U zapadnom svetu je to drugačije. Dakle, slovenski svet iskače iz okvira. Sva ostala neslaganja i interesi se nadovezuju na to, proizilaze iz toga i vidimo kako se taj napad sukcesivno dešava. Videli smo šta je bilo sa Jugoslavijom, vidimo kako to ide s Ukrajinom.

I, šta će biti?

-Mislim da je poslednja odbrana, poslednji bedem slovenskog sveta Rusija. A generalni bedem odbrane je Evroazija. I geografski gledano Rusija je realan most između Evrope i Azije, a iza stoje Kina, Indija. Živimo u vreme vrlo ozbiljne geopolitičke krize. Moramo da shvatimo ko je ko, šta je šta… da znamo šta hoćemo.

(Blic)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …