„Nisam optimista po pitanju dogovora sa Albancima, ali je VREME DA SE RASPETLjA KOSOVSKI ČVOR!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da misli da je nemoguće da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, osim ako se ne postigne neka vrsta istorijskog sporazuma kojim bi Srbi bili zadovoljni
– Ovako je apsolutno neprihvatljivo – rekao je Vučić u intervjuu za novogodišnji trobroj Večernjih novosti.

Vučić je rekao da bi bilo dobro da se do kraja 2018. godine „konačno raspetlja kosovski čvor“ ali i dodao da nije optimista po pitanju postizanja dogovora sa Albancima.

– I dalje mislim da su nam šanse za obostrano prihvatljivi dogovor manje od pet odsto. Ali, i za dogovor unutar Srbije, između nas. Praktično je nemoguće rešiti ovo pitanje bez velikih sila – rekao je Vučić.

On je rekao da zna da bi bio prokazan u najvećem delu srpske javnosti od prvog trenutka, kada bi se eventualno došlo do kompromisa sa Albancima, ali da misli da bi za 20 godina bio slavljen.

– I kada šetam pa mi neki dobace ‘izdajniče’, drugi viču ‘pederu’, neki viknu ‘stoko radikalska’. Ali svi se negde nadaju i čekaju da Vučić to reši, da sva kola teškog tovara sruče meni na leđa, i znajući da je to dobro, kažu kako je to katastrofa za naš nacionalni interes. No, bez obzira na to, istorijska stvar bi bila da postignemo dogovor sa Albancima i to bez sukoba – rekao je Vučić.

Govoreći o predstajećim beogradskim izborima, Vučić je rekao da je već čuo da se neki tajkuni hvale kako kontrolišu sve procese i dodao da očekuje pritiske spolja, ne zato što očekuju da promene vlast već zato što žele da oslabe pozicije države.

– Nije moj običaj da govorim o njima ali ljudi koji su, ne zaboravite, zadužili Beograd za 1,2 milijarde evra i ostavili deficit od 18,6 odsto sada se predstavljaju kao neka nova snaga. Nema sumnje da će biti teško da se suprotstavimo njihovoj medijskoj, spoljnoj i tajkunskoj mašineriji – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se „najpoznatiji tajkun u Srbiji“ hvali da je on spojio Sašu Jankovića, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa, kao što je nekada „pravio Vladu između demokrata i socijalista“, ali da je poruka partije koju predvodi da će dati sve da pobedi „tajkunsko-lopovsku koaliciju“.

Govoreći o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da nije promenio svoje mišljenje da oni sada nisu potrebni.

– Nebojša Stefanović svakog dana vrši pritisak na mene da idemo na izbore. On mi je veoma blizak saradnik i veoma poštujem to što govori ali nisam promenio svoje mišljenje o tom pitanju – rekao je Vučić.

(Informer.rs)