Home / TEMA DANA / Noam Čomski: Sudbinu Balkana će rešiti rezultat sukoba između Rusije i Zapada!

Noam Čomski: Sudbinu Balkana će rešiti rezultat sukoba između Rusije i Zapada!

Čuveni svetski antiglobalista Noam Čomski ocenio je da će sudbina balkanskih zemalja zavisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i opstanka Evropske unije.

comski

Čomski je, u interevjuu za jubilarno izdanje lista NIN, naveo da su obe strane u ukrajinskom sukobu svesne opasnosti dalje eskalacije i izrazio nadu da će naći načina da smanje napetost.

Upitan kako vidi budućnost EU, on je odgovorio: „Evropski projekat se svakako nalazi u opasnosti, ali ima i određene vrline zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize“.

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju ocenio je da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koje sprovode Nemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama.

Prema njegovim rečima, gubitak vere u glavne političke partije i samu EU nije iznenađenje.

„Levičarske partije u Grčkoj i Španiji, Siriza i Podemos, blizu su sticanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog klasnog rata koji vodi krupni kapital“, rekao je Čomski.

Na pitanje da li smatra da će Balkan ući u EU, on je odgovorio:

„Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će zavisiti upravo od razvoja ovih neizvesnih događaja“.

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države , Čomski je ocenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi nekoherentna.

On je primetio da su glavne sile koje se protive Islamskoj državi – Iran, Sirija i Kurdi bliski Radničkoj partiji Kurdistana, a koje SAD smatraju za neprijatelje.

(Tanjug)

 

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …