Home / TEMA DANA / NOĆNA MORA SRBA KOJA POSTAJE SVARNOST- OVO JE OD SAMOG POČETKA I BIO PLAN: Zapad spremio rešenje za sve migrante sa Bliskog istoka..

NOĆNA MORA SRBA KOJA POSTAJE SVARNOST- OVO JE OD SAMOG POČETKA I BIO PLAN: Zapad spremio rešenje za sve migrante sa Bliskog istoka..

Sprema li EU rešenje migrantske krize na Balkanu? Hoće li naš region da postane dom svih onih za koje nema mesta u Uniji?

To je tema o kojoj se već dugo bojažljivo priča. Prvi put jedan evropski zvaničnik je i javno progovorio o njoj.

Umesto željene Zapadne Evrope – Zapadni Balkan. Kamp u Krnjači ipak nije pun kao ranije. U njemu je trenutno oko 300 migranata.

Među njima i avganistanska porodica Rasuli. Ovde su osam meseci, ali bi voleli da se to promeni.

“Hvala Srbiji za sve, nemamo zamerki! Ali naš cilj je Zapadna Evropa! Sin mi je bolestan i moramo da se probijemo do Nemačke“, navela je Jasmin Rasuli iz Avganistana.

Šta ako Evropa kaže “ne“?

“Ne znam. Ja se nadam da do toga neće doći. Neka mi barem puste sina“, dodala je ona.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, rekao je glasno, ono o čemu se dugo šapuće i čega se sve slične porodice pribojavaju.

“Vode se pregovori da se u Evropi, van EU, naprave veliki centri za prihvat migranata. Sve je i dalje vrlo poverljivo“, rekao je Kurc.

Ne treba biti mnogo upućen, pa zaključiti da se radi o Turskoj, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Glavno pitanje jeste, hoće li se migranti stacionirati u jednoj ili više zemalja Zapadnog Balkana?

“U svakom slučaju nije rešenje da svi oni kojima Evropa ne želi da da azil budu koncentrisani bilo gde, a naročito ne kod nas. Da budemo pošteni pročitali smo i da se govori o Albaniji kao destinaciji, a ne o Srbiji, ali u svakom slučaju će neko od naših zvaničnika prisustvovati nekim dogovorima gde će se to aminovati“, naveo je pomoćnih republičkog Komesara za izbeglice Ivan Gerginov.

“Rešavanje bilo kog migrantskog problema ili kontrolisanje migracije na Balkanu ne može da bude efikasno bez Srbije uključene na neki način. Naravno mi još ne znamo koje su zemlje u pitnaju, kažem iako bi bila neka druga zemlja, rešavanje mora da bude sveobuhvatno u tom smislu, mnoge zemlje Balkana će biti kontaktirane“, naveo je Radiš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

I dok se unutar EU vaga na koji način preseći migrantski čvor, stav Srbije po pitanju krize nije se menjao. Bez ograda i primenjivanja sile. Aleksandar Vučić svojevremeno je i poželeo dobrodošlicu svima onima koji zažele da postanu građani Srbije.

(Prva)

Check Also

SPREMILI PLAN: ALBANCIMA DVE I PO DRŽAVE- U SUPROTNOM RAT..!

Ne postoje magični dokumenti koji će rešiti višedecenijske probleme na terenu na Kosmetu i dati …