Home / TEMA DANA / NOVI BLISKOISTOČNI RAT U NAJAVI: Svet na korak od velikog rata Izraela i Irana!?

NOVI BLISKOISTOČNI RAT U NAJAVI: Svet na korak od velikog rata Izraela i Irana!?

Kako rat ulazi u svoju šestu godinu, svim učesnicima sirijskog sukoba je daleko jasnije da Asad neće ,,otići kući“, barem za sada.

Međutim, smisao ovog rata nije bio samo jedna osoba, više se radilo o fundamentalnom menjanju bliskoistočnog geopolitičkog pejzaža u korist vehabijskog centra moći, kao i eliminisanju zajedničkog neprijatelja Izraela, SAD i vehabizma u regionu – Irana.

I način na koji se rat vodio tokom svih ovih godina i način na koji je to menjalo geopolitički pejzaž na štetu orkestratora znači da se ovaj konflikt neće završiti uskoro.

Ni puko obnavljanje sirijske teritorije i suvereniteta ne bi završilo rat, imajući u vidu da Iran, prava meta saudijsko-američke spone, ostaje jak, štaviše i jači nego pre početka rata.

NOVI BLISKOISTOČNI RAT U NAJAVI

A sada kada su Rusija i njeni saveznici uspeli da delegitimizuju imperijalističku agendu „promene režima“ u Siriji, SAD i dalje ne nameravaju da se povuku.

Umesto toga, Amerika zahteva od Rusije da se „distancira“ (svoje interese) od Irana i Sirije, i time dozvoli nešto prostora SAD i njenim saveznicima, Saudijskoj Arabiji i Izraelu, da potisnu Iran iz Sirije i ograniče njegov uticaj. Skoro je izvesno da ovo vodi ka novom regionalom sukobu.

Sjedinjene Države su, sa svoje strane, počele da uvećavaju pritisak.

To se vidi iz video zapisa koji je Pentagon pustio u drugoj nedelji februara, gde se pokazuje kako američki ratni avioni uništavaju ruski tenk, šaljući time poruku Rusiji da je važno da se drže po strani u novom nadolazećem sukobu koji će voditi Izrael, što je evidentno iz prošlonedeljnih napada i posledičnog obaranja jednog od njegovih aviona.

Nema sumnje da Izrael ima podršu SAD protiv Irana. I isto tako teško da ima sumnje da se nije čekao trenutak za ovaj oružani konflikt.

Najnovija manifestacija dolazi od Džejmsa Matisa, koji je 12. februara branio „pravo na samoodbranu“ Izraela. Izjavio je:

„Izrael ima aposlutno pravo da se brani, i mislim da se upravo to dogodilo juče, … „oni ne moraju da čekaju da njihovi građani izginu da bi se tek onda pozabavili tim pitanjem.

Zato kada Sirija, koja se nije opravdala… za ono što radi rame uz rame sa Iranom, dopusti Iranu da isporučuje oružje, uključujući i sofisticiranije oružje libanskom Hezbolahu, Izrael ima potpuno pravo da se brani.

Zanimljivo je da svuda gde nađete nevolju na Bliskom istoku, nađete istu stvar iza toga. Bilo da je u Jemenu ili Bejrutu, ili Siriji i Iraku, uvek naiđete na Iran.“

I pošto Izraelci nisu zainteresovani da čekaju da pravi napad dođe do njih, već se pripremaju za ono što su mnogi u Izraelu već počeli da zovu „Prvi severni rat“, jer će se boriti i na libanskom i na sirijskom frontu.

IZRAEL ĆE NAPASTI IRAN?

Američki mejnstrim mediji ne zaostaju u pripremama za ovaj sukob. Njujork tajms je u svom članku primetio da Iran u Siriji, a protiv Izraela širi svoju „osovinu otpora“.

Prema pretpostavkama iznetim u izveštaju, „mnogi Izraelci tvrde da opasnost ne dolazi samo od proiranskih milicija, već i od iranskog nastojanja da Hezbolahu ustupi napredno oružje visoke preciznosti, koje bi moglo biti iskorišćeno za napade na osetljivu infrastrukturu.“

Navode iz izveštaja o mogućnosti da Iran može da gađa Izrael su potvrdili i američki zvaničnici. Prema rečima Mekmastera- „ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da ova mreža proksija postaje sve sposobnija, budući da im Iran daje sve više oružja“, što zahteva da se počne razmišljati u pravcu delovanja „protiv Irana“.

Izrael je na to i spreman, što je evidentno iz poslednjih izraelskih napada i poslednje potvrde izraelskog rukovodstva. I dok ratna retorika Izraela postaje sve jača, deluje da nije zainteresovan da koristi sopstvene kopnene snage. Umesto toga, a u cilju suprotstavljanja iranskom prisustvu u Siriji, Izrael je počeo sa naoružavanjem sirijskih pobunjeničkih grupa. Izraelski medij „Harec“ navodi:

„Najmanje sedam sunitskih pobunjeničkih organizacija na sirijskom delu Golana sada dobija oružje i municiju iz Izraela, sa sve novcem za kupovinu dodatnog naoružanja. Ova promena se dogodila u vreme kada je Amerika značajno smanjila svoje učešće u južnoj Siriji.“

Ovo je već zvanično i potvrđeno. Prema odvojenom izvještaju „Tajms of Izrael“, ministar odbrane Moše Jalon je poslednje sedmice januara potvrdio da ,,Izrael pruža pomoć sirijskim pobunjenicima, zbog čega sirijski Druzi nisu u neposrednoj opasnosti“. Budući da nije definisao prirodu ove ,,pomoći“, nedavni događaji su već počeli da pokazuju da ta ,,pomoć“ nije samo medicinska.

Dok se zahuktava sukob, postoje mnogi posredni faktori, a najvažniji od njih – je ruski.

Rusi su dopremili svoje najbolje rakete S-400, kojima mogu počistiti sirijsko nebo kada god požele. I kao što je ruski ministar spoljnih poslova Lavrov, sedeći preko puta svog iranskog kolege, upozorio na opasnosti toga što se Sjedinjene Države igraju vatrom, prikazan je jasan znak da njihova pozicija u Siriji ostaje nepromenjena i nakon uspešne odbrane sirijskog režima, kao i da će svako novo nagomilavanje snaga u Siriji naići na štit S-400, koji može sprečiti „Prvi severni rat“.

(ANDREJ CVIJANOVIĆ / Standard.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …