Home / TEMA DANA / OBAVEŠTAJAC DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Ako uhapse Vučića, Srbija sa vojskom ulazi na Kosovo!

OBAVEŠTAJAC DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Ako uhapse Vučića, Srbija sa vojskom ulazi na Kosovo!

Predsednik skupštine samoproglašene države Kosovo Kadri Veselji preti da će uhapsiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da će proći isto kao Marko Đurić, direktor Vladine Kancelarije za KiM, kog su prištinske vlasti pretukle i ponižavale u martu u Kosovskoj Mitrovici.

S druge strane, iz Beograda se mogu čuti poruke da bi u slučaju ikakvog incidenta Srbija poslala vojsku i policiju na Kosovo.

Veselji je, naime, rekao da je Priština izdala dozvolu za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena.

– Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo. Ako bi došao bez dozvole, prošao bi isto kao i Marko Đurić – rekao je Veselji, a svoju pretnju dopunio je porukom da “Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode”.

Istovremeno sa pozivom na linč stigla je i nova provokacija, helikopteri Kfora juče su upali u vazdušni prostor Srbije.

Ekspresno je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio da bi Srbija u ovakvom slučaju uzvratila istom merom.

– Svaka ideja o pokušaju da se primeni sila na predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije naišla bi na jasan odgovor. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Vučić će, uprkos Prištini, sačuvati mir, ali i Srbe na KiM – naglasio je Vulin.

On je dodao da se Albanci junače samo kada su daleko od Vučića.

– Na pregovorima dok nema kamera i dok su u istoj prostoriji sa Vučićem ne pominju zabrane i silu. Ovo je još jedan pokušaj da zaustave razgovore koji im nikako ne idu u prilog – ocenio je Vulin.

Ministar policije Nebojša Stefanović poručio je Prištini da ne preduzima nikave akcije protiv srpskog predsednika, te da je Beograd dobro razumeo poruku koju Priština preko Veseljija šalje Beogradu.

– Ako mu se bilo šta dogodi na KiM, znaćemo ko je odgovoran. Ne iznenađuje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, isto Haradinaj i Jeremić, LJimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodna zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući obe strane na uzdržavanje od sukoba, među onima među kojima nikakve jednakosti u tom smislu ne može da bude – istakao je Stefanović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da su prištinski funkcioneri ludaci.

– Sve ovo je samo pokazatelj s kakvim ludacima imamo posla. A inače, zar ima nekog ko stvarno misli da će Srbija tako nešto da dopusti – odbrusio je ministar.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti, ne sumnja da će država zaštititi predsednika Srbije.

– Vučićeva poseta je brižljivo planirana od naših službi bezbednosti u koordinaciji sa međunarodnim bezbednosnim snagama i biće apsolutno siguran i bezbedan. U slučaju pak da se predsedniku Srbije išta desi, u roku od odmah prvo bi intervenisale međunarodne snage, a onda bi usledila naša vojna i policijska intervencija – naglasio je Spasić.

Posle pretnje Prištine da predsedniku Srbije neće biti dozvoljeno da obiđe Gazivode, moguće je da Vučić otkaže odlazak na Kosovo.

– To bi bila provokacija preko koje predsednik Srbije ne bi mogao niti bi želeo da prođe. Predsednik razmišlja o tome da li da otkaže odlazak na Kosmet – navode izvori.

Odluka o otkazivanju još uvek nije definitivna, a konačnu odluku Vučić će najverovatnije saopštiti danas.

Darko Glišić, predsednik UO SNS

Veselji niti bilo ko od prištinskih funkcionera ne može Vučiću ništa da zabrani, a pogotovu ne da razgovara sa svojim narodom. Osnovna delatnost Veseljija je terorizam

Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica

Očigledno da Veselji priželjkuje neki scenario Srebrenice, ali našeg predsednika neće ni zabrinuti ni uplašiti. NJegova angažovanost u rešavanju pitanja Kosova brine Albance

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Moraće da dozvole ulazak na Kosovo. Ne odlučuje o tome Priština, već Amerikanci. Ako Vučić odluči da ide dole, on će ići i Amerikanci će dati dozvolu, s tim Priština nema ništa

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA

Taj glupak Veselji ne bi smeo ništa tako da kaže, pokušava da provocira. Vučić je mudar političar, zna šta radi, verujem da su mere bezbednosti takve da mu se neće desiti isto što i Đuriću.

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS
Preko ovoga možemo da dešifrujemo šta Amerika misli. Ovo ponašanje sada je ipak dobro jer nam daje signal kako da se postavimo da bi Amerika menjala svoj stav.

(Srpski telegraf)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …