Home / TEMA DANA / OBRADOVIĆ OTKRIO ŠOKANTAN PODATAK: PRETI NAM KATASTROFA UKOLIKO ODMAH NE POVUČEMO OVAJ POTEZ!

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠOKANTAN PODATAK: PRETI NAM KATASTROFA UKOLIKO ODMAH NE POVUČEMO OVAJ POTEZ!

Svi smo svedoci alarmantnih negativnih posledica pandemije na domaću privredu i standard građana Srbije. Ono što je sada najveći problem jeste nedovoljna i pogrešno usmerena pomoć države prema privredi.

Kao najveću zamerku dosadašnjim merama Vlade Srbije vidim neselektivnost državne pomoći privredi, jer ne može istu pomoć dobiti onaj kome je promet u 2020. pao za 100%, onaj kome je promet pao za 50% i onaj kome promet uopšte nije pao ili se čak povećao.

Takva pristup je potpuno pogrešan, kao i u slučaju kada je svim građanima bez razlike pred izbore podeljeno po 100 evra iako je ta sredstva trebalo izdvojiti samo za socijalno ugrožene: otpuštene radnike, nezaposlene, penzinere sa malim primanjima, siromašne…

Međutim, najkrupnija greška u ekonomskom sistemu Srbije, koja potiče još iz vremena Mlađana Dinkića i traje već 15 godina, jeste pogubna ekonomska politika ukidanja carinske zaštite domaće robe, pljačkaška privatizacija državnih firmi i prirodnih resursa Srbije, kao i subvencionisanje stranih firmi od koje aktuelna vlast ne odustaje ni u sadašnjoj krizi.

Ovih dana je kao bomba eksplodirao zvaničan podatak da je stranim investitorima od 2006. godine dodeljeno čak 93,5% od ukupnih državnih podsticaja u privredi, dok je samo 6,5% tog novca otišlo domaćim privrednicima. Tu se onda postavlja jednostavno pitanje: za koga radi ova vlast – za interese stranaca ili za domaći ekonomski interes, kao i kada će domaći privrednik i poljoprivrednik konačno moći da dođu u prvi plan u svojoj državi.

U okviru započete kampanje „Budimo solidarni – kupujmo domaće“, kojom pozivamo na sveopštu solidarnost, socijalni i ekonomski patriotizam, Srpski pokret Dveri je predložio paket od 12 mera podrške domaćoj privredi i socijalno ugroženim građanima Srbije.

Prve dve mere se odnose na podršku u sferi oslobođenja od plaćanja poreza, i to strogo selektivno za najugroženije domaće privrednike i preduzetnike, kako od plaćanja dospelih obaveza za poreze i doprinose za mesece u kojima su im u ovoj godini isplaćivane minimalne zarade, tako i u prva tri meseca 2021. godine za one domaće privredne subjekte sa najvećim stepenom rizika u daljem poslovanju i padom prometa u 2020. godini.

Sledeća važna mera koju je izradio stručni savet Srpskog pokreta Dveri za ekonomiju, na čelu sa prof. dr Tamarom Milenković Kerković, bilo bi smanjenje parafiskalnih obaveza (firmarina, ekoloških taksi, naknada za korišćenje javnih površina) i drugih naknada za korišćenje javnih dobara za 50% u narednih godinu dana domaćim privrednicima i preduzetnicima u najugroženijim sektorima u skladu sa padom prihoda i merama ograničenja koje su im nametnute.

Na iste bi se odnosila i mera ubrzavanja procedure za odobravanje kredita za likvidnost domaćih preduzeća iz državnih fondova (tako da odgovor mora da stigne za 72 časa). Konačno, novi paket mera pomoći domaćoj privredi podrazumevao bi i preusmeravanje sredstava sa budžetske stavke za izgradnju nacionalnog stadiona u pomoć domaćim preduzetnicima i malim i srednjim porodičnim preduzećima u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći (čl. 5 st. 2), kojim se odobrava pružanje pomoći najugroženijim privrednim subjektima kako bi se „otklonili ozbiljni poremećaji u privredi Srbije“.

S obzirom na alarmantnost situacije država bi morala da povuče i neke poteze kojim bi domaće proizvođače i proizvode stavila u privilegovan položaj dok traje aktuelna kriza. Mi smo predložili da sve državne institucije imaju obavezu da do završetka pandemije u okviru javnih nabavki svih vrsta kupuju robu isključivo od domaćih proizvođača (gde god je to moguće), kao i da isto važi za Robne rezerve Srbije u svim oblastima, a posebno u medicinskoj opremi i materijalu.

Stručni savet Srpskog pokreta Dveri za selo, poljoprivredu i preduzetništvo, na čelu sa Milovanom Jakovljevićem, osmislio je jednu orginalnu i veoma praktičnu meru za istovremenu pomoć domaćoj privredi i stanovništvu, a u pitanju je izdavanje vaučera koje bi država na osnovnu prethodno izrađene socijalne karte dodeljivala socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva (među kojima su penzioneri sa najmanjim penzijama, siromašni, samohrani roditelji, invalidna lica, otpušteni radnici, nezaposleni,…) za kupovinu domaćih industrijskih, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Ovo može i treba da bude trajna mera kojom bi se podsticala potrošnja domaćih proizvoda a istovremeno vodila ciljana socijalna politika. U paketu socijalne pomoći predvideli smo i povećanje mesečnih socijalnih naknada za nezaposlene i otpuštene, kao i smanjenje izvršiteljskih i javnobeležničkih tarifa.

U skladu sa našom novom akcijom „Budimo solidarni – kupujmo domaće“, koja je usmerena na kupovinu domaćih proizvoda i podršku domaćem preduzetniku svih vrsta, na kraju smo predložili i dve konkretne „marketinške mere“. Prva je posebno brendiranje i postavljanje oznaka o poreklu domaćih proizvoda i skretanje pažnje potrošačima na domaće proizvode, a druga je medijska kampanja na javnim medijskim servisima RTS i RTV u cilju podrške kupovini domaćih poljoprivrednih i drugih proizvoda u supermarketima, na pijacama, malim trgovinama, ugostiteljskim i zanatskim radnjama.

Koliko je meni poznato, ovaj program Srpskog pokreta Dveri za spas srpske privrede i podršku socijalno ugroženom stanovništvu najkonkretniji je i najsveobuhvatniji paket mera koji je neko predložio od izbijanja ove zdravstvene i ekonomske krize.

Rešenja, dakle, ima i mi smo ih javno ponudili, pozivajući vlast da ih slobodno primeni i predstavi kao svoje ako im je to bitno – samo neka domaći privrednik i poljoprivrednik, kao i siromašni građanin oseti da iza sebe ima svoju državu. Ali, tu dolazimo do glavnog problema sa početka ovog teksta: za koga radi naša vlast – za domaće ekonomske interese i svoje građane ili za interese domaćeg i stranog krupnog kapitala i svoje lične i partijske interese pljačkajući ovaj narod i državu bez milosti?

( direktno.rs)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …