Home / TEMA DANA / OBRT KOJI NIKO NA SVETU NIJE OČEKIVAO: KINA OSVAJA UJEDINJENE NACIJE I SMANJUJE MOĆ SJEDINJENIH DRŽAVA- EVO ŠTA SE DESILO

OBRT KOJI NIKO NA SVETU NIJE OČEKIVAO: KINA OSVAJA UJEDINJENE NACIJE I SMANJUJE MOĆ SJEDINJENIH DRŽAVA- EVO ŠTA SE DESILO

Kineski uticaj se širi u svim smerovima i doseže nivo kakav zaslužuje zemlja koja je nuklearna sila od skoro milijardu i po ljudi, druga ekonomija, ukoliko posmatramo nominalni bruto domaći proizvod, i zemlja koja je poznata po neuplitanju u unutrašnje poslove drugih država i strogo se drži izvan oružanih sukoba van njene teritorije.

Kina nije prisutna samo u onim zemljama sa kojima je Peking uspostavio intenzivne trgovačke odnose, već i unutar institucija u kojima su, do pre nekoliko godina, volju Vašingtona gotovo neupitno slušali svi ostali članovi. Najupečatljiviji primer nudi organizacija Ujedinjenih nacija.

Kao što ističe Foreign Policy, Peking danas vodi četiri od 15 specijalizovanih međuvladinih agencija ove organizacije. Ali kako je Kina povećala svoju specifičnu ulogu, a da niko nije pomerio ni prst kako bi to sprečio? Put je bio dug, ali na kraju se pokazalo da je strategija bila brilijantna i nepogrešiva.

PROBIJANJE „AZIJSKOG ZMAJA“

Kontrolisati organe važne strukture poput Ujedinjenih nacija ujedno znači imati najveću priliku da podnosite svoje predloge ostatku sveta.

Kada su Sjedinjene Države shvatile da su ostavile previše prostora Kini, iz njihovog ugla, „šteta je već bila učinjena“. Rezultat toga je da je Vašington danas u problemima. Ku Dongju je od pre nekoliko meseci na čelu Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), pobedivši konkurenciju u vrlo žestokim  izborima. Kina je tako uspela da izvuče maksimum iz svojih bliskih, dugogodišnjih odnosa sa različitim vladama koje je Zapad zanemario, a one su joj u pravo vreme vratile uslugu nagradivši kineskog kandidata.

Gospodin Ku Dongju je osvojio ovo mesto sa 108 glasova od 109 zemalja koliko ih je glasalo.

TRAMPOVE GREŠKE

Trampova administracija, barem retorikom, želi da spreči Kinu da nastavi svoj rast. Američki predsednik je pokrenuo mučan trgovinski i carinski rat protiv „Azijskog zmaja“. Udario je u jednu od najvažnijih kompanija za Peking, giganta iz Šenžena Huawei i napao druge kineske kompanije. Ipak, Kina nije samo ograničila štetu, već je iskoristila Trampovu nespretnu diplomatiju da se uvuče u dubinu međunarodnih organizacija i postupno nad njima preuzme kontrolu.

Nered na izborima za čelnika agencije FAO doveo je bivšeg visokog kineskog državnog funkcionera na čelo agencije koja će odlučivati, iako sa glavnim sekretarom Ujedinjenih nacija, ko će biti sledeći vođa Svetskog programa za hranu agencije Ujedinjenih nacija, tradicionalno predvođene Amerikancima.

KINESKA STRATEGIJA

Otkako je Tramp postao predsednik Sjedinjenih Država, Amerikanci su smanjili finansiranje Ujedinjenih nacija, čak su se i povukli iz glavnih organa UN-a. Kina je, videvši prazan prostor koji traži da se popuni, podržala Ujedinjene nacije u isto vreme kada je promovisanje Novog puta svile radikalno uticalo na međudržavne odnose u svetu.

Rezultat je da je Peking tako obezbedio izvrsne pozicije u Ujedinjenim nacijama, ali i ogroman uticaj u procesu odlučivanja. Uzmimo za primer slučaj Ksinjianga, zbog kog je, iako na temelju neproverenih informacija barem što se opsega programa deradikalizacije tiče, javno mnjenje upiralo prst u Kinu.

Zemlja je optuživana da je koristila totalitarne metode za suzbijanje ekstremizma među muslimanskom manjinom Ujgura, ali je kineska vlada uspela da dovede inspekciju zamenika glavnog sekretara Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma (UNOCT), Vladimira Voronkova, nakon čega je ućutkala bilo kakve polemike o ovom pitanju u institucionalnom kontekstu. A ovo bi, strahuju u Sjedinjenim Državama, mogao da bude samo početak.

(logicno.com)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …