Home / TEMA DANA / ODGOVOR SRBIJI: U ZAGREB HITNO PREBAČENA GOMILA NATO SPECIJALACA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

ODGOVOR SRBIJI: U ZAGREB HITNO PREBAČENA GOMILA NATO SPECIJALACA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Među generalima NATO pakta zavladala je velika panika posle odluke ruskog lidera Vladimira Vladimiroviča Putina da u Srbiju prebaci moćne raketne sisteme S-400 i ‘pancir S’, zbog čega su odlučili da pošalju specijalce u države koje se graniče sa našom zemljom!

Odmah pošto je saopšteno da je Putin na zajedničku vojnu vežbu sa Srbijom poslao svoj najmoćniji PVO sistem i odobrio isporuku sistema ‘pancir S’, šefovi NATO doneli su odluku da oforme posebni komandni centar u regionu. Hrvatska i Mađarska, koje se graniče sa Srbijom, zajedno sa Slovačkom i Slovenijom dogovorile su se o uspostavljanju zajedničke komande snaga za specijalne operacije pod okriljem NATO pakta.

Ova brzopotezna odluka zapadne vojne alijase, ocenjuju stručnjaci, ukazuje na to da Zapad sada Srbiju doživljava kao ozbiljnu vojnu silu na Balkanu, pa čak i kao pretnju!

Nova vojna struktura

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom na sajtu NATO pakta, formiranje ove nove vojne strukture biće završeno u dve faze.

‘Očekuje se da će formiranje nove strukture biti završeno pre kraja 2021, a da će ona do decembra 2024. biti u potpunosti operativna. Cilj zajedničke komande je povećanje sposobnosti ove četiri države da efikasno koriste svoje specijalne snage. Komanda će svakoj članici omogućiti da koristi sopstvene jedinice zasebno, istovremeno koristeći integrisanu zajedničku strukturu, koja se može aktivirati za njihovo razmeštanje’, piše u saopštenju.

Indikativno je i to da se u dokumentu dodaje da su ministri odbrane četiri zemlje potpisali Memorandum o razumevanju za formiranje Regionalne komande za posebne operacije tokom sastanka koji je održan u petak u Briselu, istog dana kada je obelodanjeno da će na srpsko-ruskoj vežbi ‘Slovensko bratstvo 2019’ učestvovati i moćni ruski sistemi S-400 i ‘pancir S’.

Govoreći o ovoj odluci, zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Đeoana rekao je da je zajednička komanda ‘veoma svestran alat za rešavanje sukoba modernog doba’.

– Ovo predstavlja važan korak ka jačanju specijalnih snaga u regionu i povećanju saradnje i interoperabilnosti unutar saveza – kazao je Đeoana.

Komentarišući ove navode, bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da se ovde postavlja pitanje namene i namere.

– Mi smo uzeli ruski odbrambeni sistem kako bismo odbranili jasno definisane granice naše suverene države. S druge strane, jasno je da su namere NATO da vojno kontroliše Balkan po svaku cenu. Mi ne pretimo nikome, već radimo na odbrani i kao takvi možemo biti pretnja samo osvajaču, odnosno okupatoru – ističe Petrić.

Veliko iznenađenje

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da nema sumnje da je pojavljivanje ruskih PVO sistema u Srbiji izazvalo iznenađenje i izvesnu dozu panike u komandama NATO pakta.

– Posebno ih brine S-400 i pitaju se zašto bi Vojska Srbije obučavala posade ako neće njima trajno raspolagati. Najava formiranja zajedničke NATO komande snaga za specijalne operacije može biti odgovor NATO, ali je on više namenjen da odvuče pažnju i smiri paniku nego što nekoga može uplašiti. Ima dovoljno vremena da Srbija preduzme adekvatne mere ako proceni da nas ovo ugrožava – zaključuje Karan.

(Informer)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …