Home / TEMA DANA / ODMAZDA PEKINGA KOJE KOMPANIJE U SAD NEĆE PREŽIVETI- U PITANJU JE 150 MILIJARDI DOLARA! OVO SE DEŠAVA..

ODMAZDA PEKINGA KOJE KOMPANIJE U SAD NEĆE PREŽIVETI- U PITANJU JE 150 MILIJARDI DOLARA! OVO SE DEŠAVA..

Očekuje se da će kineska direktiva, da više ne koristi američku tehnologiju za državne kompjutere,  nauditi američkim divovima HP, Dell i Microsoft-u.

Nakon što je Vašington nametnuo ograničenja kineskoj kompaniji Huawei, Peking se priprema za usvajanje paketa protivmera.

Kina je naredila uklanjanje svih stranih komponenti iz računara vladinih agencija i javnih institucija. Očekuje se da će ovaj potez negativno uticati na kompanije kao što su HP, Dell i Microsoft.

Dok je većina kineskih državnih računara iz kompanije Lenovo, komponente poput hardvera, čipova i operativnih sistema su često severnoameričke.

Procenjuje se da američki divovi godišnje profitiraju sa oko 150 milijardi dolara od kineskog tržišta, uključujući javne i privatne kupce.

Taj korak je odgovor na nedavnu odluku američkih kompanija Google, Intel i Qualcomm da prekinu projekte saradnje sa kineskim Huawei-jem, koji bi preuzeo vodeću ulogu u razvoju 5G tehnologije.

„Kineski program 3-5-2 je samo početak“, rekao je gospodin Triolo. „Cilj je jasan: doći do prostora koji je uglavnom oslobođen od pretnji sa kojima se ZTE, Huawei, Megvii i Sugon sada suočavaju“, dodao je on, imenujući neke od kineskih kompanija koje su u protekle dve godine bile blokirane od strane američkih dobavljača.

Pokušavajući da ograniči kineski pristup zapadnom tink-tenku, Trampova administracija je jasno stavila do znanja da će se voditi bitka oko toga koja će, od dve supersile, biti na čelu tehnologije u narednim decenijama.

Utisak je da Amerika ne može zaustaviti Kinu, pogotovo ne odmazdom i ratom.

Urednik kineskog lista Global Times-a, rekao je da se Huawei godinama pripremao da bude podvrgnut takvim ograničenjima, pa mora da preživi mere koje su mu nametnuli američki giganti.

On veruje da je Huawei sada motivisaniji da razvije sopstvenu industriju mikročipova kako bi se takmičio sa SAD-om.

Ovo je prvi korak Pekinga koji nameće posebne ciljeve za ograničavanje upotrebe strane tehnologije. Predloženi vladin raspored predviđa usaglašavanje sa direktivom u roku od tri godine.

Webtribune.rs

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …