Home / TEMA DANA / OPASNA IGRA VUČIĆA I AMERIKE: ZAŠTO SAD ESKALACIJA KADA JE VUČIĆ SKORO PRIZNAO KOSOVO? OVO SE IZA SVEGA KRIJE..
Foto: Tanjug, Sava Radovanović

OPASNA IGRA VUČIĆA I AMERIKE: ZAŠTO SAD ESKALACIJA KADA JE VUČIĆ SKORO PRIZNAO KOSOVO? OVO SE IZA SVEGA KRIJE..

Na Kosovu su snage specijalne policije lokalnih Albanaca ROSU, u severnom delu samoproglašene republike, uhapsile 19 osoba, među kojima i jednog ruskog državljanina, člana misije UNMIK.

Vlasti u Prištini tvrde da sprovode antikorupcijsku i operaciju borbe protiv organizovanog kriminala, koja se sprovodi na čitavoj teritoriji Kosova, ne samo severno od Ibra.

Međutim, napetosti su ogromne. Lokalni Srbi su podigli barikade, ali su ih blindirana vozila kosovske policije uklonila. Bilo je fizičkih sukoba i razmene vatre. Mediji navode kako ima ranjenih, a sirene i crkvena zvona su se oglasila u čitavom severnom Kosovu.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić naredio je punu pripravnost vojske. Poslepodne je Novi Pazar nadletao borbeni avion MiG29, a iz kasarne u Kraljevu je prema kosovskoj granici krenula kolona vojnih vozila koja su bila puna ljudi i opreme.

UNMIK se oglasio saopštenjem u kom je zatražio oslobađanje svoja dva člana koja su danas uhapšena, dok je KFOR rekao kako se neće mešati u unutrašnji posao policije Kosova, koja je postupila po nalogu državnog tužilaštva iz Prištine.

Prema najnovijim informacijama ruski državljanin je pušten, a Priština je rekla kako se služio svojim imunitetom kako bi ometao akciju kosovske, specijalne policije.

Kosovski mediji su preneli kako se policija kasnije povukla sa Kosova i da je uhapšeno oko 20 osoba, većinom Srba i Bošnjaka koji su radili u kosovskoj policiji.

Hašim Tači je odgovorio srpskom predsedniku Vučiću na stavljanje vojske Srbije u stanje pune pripravnosti:

“Predsednik Srbije dobro zna da ne može da krene prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam uveren u to, ali za svaki slučaj, institucije Kosova, uključujući i Bezbednosne snage Kosova, su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu pretnje ratom, već za unutrašnju upotrebu, kako bi dobio što veće simpatije u Srbiji”, kazao je Tači.

Zašto sad, kada je Vučić gotovo priznao Kosovo?

Neobjašnjivo je da se Priština na ovaj korak odlučila samo dan nakon govora Aleksandra Vučića u parlamentu u kom je praktično najavio priznanje nezavisnosti Kosova.

Pretpostavimo da su hapšenja zaista posledica antikorupcijske istrage i borbe protiv organizovanog kriminala. Ali nije jasno zašto su sprovedena samo dan nakon Vučićeve najave priznanja nezavisnosti južne pokrajine?

“Odlučio sam da više neću da lažem i varam srpsku javnost. Treba priznati da na Kosovu i Metohiji nema srpske vlade, stoga je nužno zaustaviti obmanjivanje srpske javnosti. Zemlja je pretrpela veliki nacionalni poraz, izgubila teritoriju i pretrpela značajne ekonomske gubitke. Sada Beograd mora da odluči hoće li da zadrži zamrznuti sukob ili da razvije kontakte sa Prištinom”, rekao je Aleksandar Vučić juče u govoru u parlamentu Srbije.

Nakon ove de fakto najave priznanja bi bilo logično da političari u Prištini akciju odlože za nekoliko dana ili da je sprovedu u nekakvom kasnijem dogovoru sa Vučićem. Skrivati se iza akcija “pravne države” i “kako na Kosovu institucije rade svoj posao” je smešno.

Opšte poznato je da govorimo o američkom protektoratu kojim upravlja nekoliko kriminalnih klanova, počevši od Tačija do Haradinaja pa do Pacolija i vođa lokalnih narkokartela. Dobro, zašto su se onda u Prištini odlučili da akciju sprovedu odmah, ako im je potpuno svejedno ko je koliko korumpiran u policiji, vojsci i državnim institucijama?

Logičan odgovor je dao politički analitičar Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Naime, sve što se danas događalo je deo šire geopolitičke igre uključivanja ostatka Balkana u NATO pakt, a to se ne može postići ako je regija u miru.

“Vučić želi da zadovolji određene krugove, pre svega NATO, odlazeću Evropsku komisiju i proatlantske krugove na Zapadu. Ovo je vrlo opasna igra“, izjavio je Stevan Gajić, komentarišući za ruske medije reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi priznavanja gubitka Kosova.

“Njegova politika je u potpunosti propala, jer je Srbija u proteklih šest godina ukinula ostatke svoje državnosti na Kosovu. Jednu po jednu je predala poluge sile, a nije dobila ništa. Vučić je otišao tako daleko da je rekao “kako u zamenu treba nešto i dati”, rekao je Stevan Gajić, stručnjak sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Prema rečima politologa, Vučić pokušava da natera srpsko društvo da u potpunosti prizna Kosovo i zato mu treba podrška Zapada.

“Sledeći korak je potpuna “natoizacija Balkana”, odnosno gašenje srpskog entiteta u Bosni i ulazak Srbije u NATO”, rekao je stručnjak.

Nije odbacio ni mogućnost da političari veštački stvaraju incidente kako bi veliki deo javnog mnjenja u Srbiji na kraju priznao nezavisnost Kosova. Konkretno, takav incident bi bilo današnje pritvaranje Srba na severu Kosova, koje je Vučić ranije najavio.

“Bojim se da će provokacije NATO pakta na lokalnom nivou poslužiti za promovisanje ideje o “bezbednosnom širenju na Balkan”, što će u praksi značiti osvajanje ovog područja. Za “natoizaciju” Srbije je potrebna neka vrsta sukoba, što bi bio razlog za ulazak zemlje u savez. Srbija i Bosna i Hercegovina još nisu u NATO paktu, a to je veliki problem za savez.

Glavni dobitak je Rusija, koja će nakon ulaska biti potpuno odsečena od Baltika do Jadrana i Crnog mora. Ovo je pomalo revidirani plan Intermarium poljskog diktatora Jozefa Pilsudskog s početka XX veka”, podsetio se stručnjak.

“Još jedan važan cilj je energetska nezavisnost Evrope od Rusije. Jedno čvorište je već izgrađeno u Poljskoj, a drugo će biti izgrađeno u Hrvatskoj. Prema planu, između njih će se izgraditi gasovodi za uvoz gasa iz Katara i Sjedinjenih Država, čime se želi zaobići Gasprom. Ali za bezbednost ovog projekta je potrebno da sve evropske zemlje budu u NATO paktu”, rekao je Gajić.

Sa ove tačke gledišta, akcije kosovskih policijskih snaga i demonstrativni odgovor Beograda sa pokazivanjem vazduhoplovstva i jedinica vojne opreme ima smisla.

SAD se pojavljuju kao piroman i vatrogasac, ali će sa svojom vojnom opremom i NATO paktom, nakon što ugase požar, ostati na teritoriji Srbije i posledično Bosne i Hercegovine.

Reakcija Moskve

Napad kosovske policije na područje većinski naseljeno Srbima u odcepljenoj regiji je provokacija, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući kako su akcije Prištine vođene uz blagoslov EU i Sjedinjenih Država.

Moskva smatra da je upad kosovskih specijalnih snaga ROSU, u utorak, u severne opštine naseljene Srbima “provokacija”, izjavila je potparolka Marija Zaharova.

“Krajnji cilj Prištine je zastrašiti i prisiliti nealbansko stanovništvo i prisilno uspostaviti kontrolu nad tim područjem”, dodala ja Zaharova.

Kosovske specijalne snage ROSU su u utorak ujutro pokrenule akciju hapšenja u gradu Zubin Potok u severozapadnom delu Kosova u kom dominiraju Srbi.

Čula se pucnjava na ulicama, jer je policija, kako se navodi u Prištini, ciljala na “mrežu organizovanog kriminala”. Tvrdi se kako je među uhapšenima više od deset Srba i nekoliko Bošnjaka.

Moskva je saopštila kako operacija krši sporazume između Beograda i Prištine koji zabranjuju kosovskim specijalnim snagama da sa oružjem dugih cevi  prodiru duboko u srpske opštine.

“Ipak, poslednjih godina se to događa iznova i iznova, uz popustljivost KFOR-a, koji ima mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za jamčenje mira i bezbednosti u regiji”, dodala je Zaharova.

“Takvo prkošenje Prištine proizlazi iz trajne popustljivosti  EU i Sjedinjenih Država”, kazala je Zaharova, optužujući kosovske čelnike za podsticanje međuetničkog neprijateljstva.

Nakon pretresa i hapšenja srpski predsednik Aleksandar Vučić stavio je vojsku zemlje u visoku pripravnost i optužio kosovske vlasti za “kriminalizaciju” etničkih Srba.

Međutim, kao što smo naveli, nakon njegovog jučerašnjeg govora i izjave od početka maja, da će Kosovo u budućnosti steći nezavisnost i suverenost na čitavoj teritoriji, ali ne zato što će on to učiniti i  priznati, već zato što niko od aktera uključenih u rešenje nije prihvatio njegovo rešenje, ne pojasnivši šta je tačno nudio i kome.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …