Home / TEMA DANA / ORBAN PROGLASIO VANREDNO STANJE U MAĐARSKOJ ZBOG RATA…

ORBAN PROGLASIO VANREDNO STANJE U MAĐARSKOJ ZBOG RATA…

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada, piše Bloomberg.

Vanredno stanje, novo sredstvo koje je parlament odobrio ranije u utorak, stupiće na snagu u ponoć i daće vladi „manevarski prostor i mogućnost da odmah reaguje“ na posledice rata u susednoj Ukrajini, rekao je Orban u video poruci na svojoj Fejsbuk stranici.

Vlada će svoje prve mere u okviru vanrednog stanja objaviti u sredu, rekao je on.

– Vlada će, koristeći svoje pravo iz Osnovnog zakona, danas od ponoći proglasiti ratno stanje. Kao i vanredno stanje uvedeno tokom epidemije, ovo će omogućiti vladi da odmah reaguje i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske porodice. Sutra ću vas obavestiti o našim prvim odlukama – rekao je premijer Viktor Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

U snimku za utorak popodne, premijer je rekao da je vlada koja je danas položila zakletvu odmah počela sa radom. Kako je rekao, nisu gubili ni minut jer je u susedstvu rat – rat kome još niko ne vidi kraj, prenosi Index.hu.

– Ovaj rat predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj, ugrožava našu fizičku bezbednost i takođe ugrožava snabdevanje energijom i finansijsku sigurnost privrede i porodica. Vidimo da su rat i sankcije u Briselu doveli do ogromnog ekonomskog preokreta i drastičnog rasta cena. Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost svojih porodica – rekao je premijer i dodao da je za to potreban manevarski prostor i hitna akcija.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …