Home / TEMA DANA / OSVETA ZA SIRIJU: TRAMP OTKRIO PUTINOVU SLABU TAČKU- IZRAEL GRADI GASOVOD DO SRCA EVROPE (MAPA)

OSVETA ZA SIRIJU: TRAMP OTKRIO PUTINOVU SLABU TAČKU- IZRAEL GRADI GASOVOD DO SRCA EVROPE (MAPA)

Izrael potpisao ugovor o gasu: Nadmeće se s Rusijom, glavnim evropskim dobavljačem gasa.

Posle dve godine pregovora, Izrael je potpisao dogovor sa Italijom, Grčkom i Kiprom kako bi postavili najveći gasovod u istoriji, prenose izraelski mediji.

Gasovod će se prostirati na preko 1998 kilometara, a ležaće na dubini između 2,89 i 3,82 kilometara. Snabdevaće gasom Evropu sa izraelske obale.

IstMed gasovodni projekat počeo je pre nekoliko meseci, na oko 170 kilometara na kiparskoj jžnoj obali do Otranta, Italije, Krita i Grčke.

Očekuje se da će preko 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje teći Evropsom,  te će tako preinačiti zalihe ovog energetskog izvora, koji sada najviše zavisi od Rusije.

Tokom 2014. Moskva je pretila da će ukinuti snabdevanje gasa zbog neslaganja sa Ukrajinom. Na posletku, zaista je zavrnula gas privremeno 2009. godine.

“Gasovod bi mogao biti više od direktnog procvata izraelske ekonomije”, smatra ministar nacionalne infrastrukture, energije i resursa vode Jival Stajnic.

“Protivteža arapskoj moći”

“Decenijama, žalili smo se na arapski uticaj u Evropi, zbog nafte i gasa. Izvoz gasa u Evropu će ograničiti ovaj uticaj i biće protivteža arapskoj moći”, objašnjava ministar.

Potrebne su dve godine da se sporazum sprovede u delo. Zvaničnici četiri zemlje moraju da potpišu memoranduom o sporazumevanju koji se tiče gasovoda. Smatra se da je tehnički teško kompletirati ovaj projekat, zbog dubine mora, ali i zbog samog prolaza gasovoda kroz vulkanski deo na okeanskom dnu između Kipra i Grčke.

Drugi dugoročni milionski dogovori potpisani su sa Egiptom i Jordanom, a trebalo bi da stupe na snagu naredne godine.

Dogovor je odobrila i Evropska unija.

Webtribune.rs

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …