Home / TEMA DANA / OTKRIVAMO: VUČIĆ PLANIRA DA OČISTI SPS IZ BUDUĆE KOALICIJE I VLADE..

OTKRIVAMO: VUČIĆ PLANIRA DA OČISTI SPS IZ BUDUĆE KOALICIJE I VLADE..

Piše: Tomislav Kresović

“Kvar”“ u odnosima SNS i SPS?

Sasvim je jasno da duže vreme odnosi vrha SPS-a i SNS nisu na zavidnom nivou, pre svega zbog međusobnih odnosa prema EU,Rusiji ,i podele partijskih interesa na terenu.

Nedavno je na dočeku ruskog predsednika Vladimra Putina iskazana bitna bliskost u pozdravljanju sa liderom SPS i ministrom spoljnih poslova Ivice Dačića, u odnosu na dosta suzdržan odnos prema predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću.

Ruski geopolitički interesi na Balkanu se i personalno grade i evidntno je da Predsednik Putin ima naglašene odnose sa Miloradom Dodikom liderom u RS i BIH i Ivici Dačiću .Ivica Dačić je za put Srbije u EU ali ne tako imperativno kao strukture SNS i samog stava predsednika Vučića.

Jasno je da nije Ivice Dačića i Borisa Tadića koji su bili lideri državne politike od 2008-2102 godine ne bi bilo ni SNS a ni Aleksandra Vučića sa sadašnjom politčkom moći u Srbiji.Ivica Dačić je pre Aleksandra Vučića bio predsednik vlade Srbije od 2012-2014 godine i pokazao se kao veoma praktičan političar narodnog duha sa smislom za moravski humor i političke igre.Takva strategija ne odgovra strukturama SNS niti dosta rezervisanom Aleksandru Vučiću.

Dačić bliži Rusiji nego EU oko Kosova i Metohije!

Dačić je jasniji i prisniji u javnosti svojim stavovima nego Predsednik Srbije.SNS mogao bi na predstojećim prevremenim izborima u Srbiji da se „zahvali“ SPS na saradnji, i da sam pokuša da dobije 2/3 mandata.

Međutim sporno je da je SPS od 2004 godine uvek bio faktor državne politike podržavajući vladu dr Koštunice, a onda je od 2008 godine vlast u Srbiji.Bez SPS-a Vućić može da vlada,ali bi bilo problematično da SPS bude „opozicija“SNS.

Više puta su razni uticaji iz SNS išli upravcu slabljenja SPS i pokušaja da se iz SPS-a nađu „pučisti prema Ivioci Dačiću Očigledno se unutar SNS vodi „hladni rat“ protiv SPS ,pre svega zbog otvorenih proruskih stavova Ivice Dačića i „kritičkih „ tonova politike EU prema Kosovu i Metohiji.

Tako je jedan od „jurišnika“ SNS i“ lični lekar“ predsednik Vučića ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je po pisanju medija prozivao šefa diplomatije Ivicu Dačića na sednici Vlade na račun njegove odanosti naprednjacima, Tako se korisite političke „šale „ da se kaže ono što se misli u vrhu SNS .

Po pisanju medija ministarka za EU Jadranka Joksimović izvadila je kolače da bi častila kolege povodom rođendana. Neko se našalio da su kolači sitni i da je “EU škrta”, ali su se ministri prisetili da Dačić nije doneo ništa da časti iako mu je rođendan bio 1. Januara.

Po pisanju medija Dačić je rekao da će i on doneti čast, ali da ne može da se odluči da li tortu ili kolače.Uz smeh ministar Lončar kao mogući „glasnik“ je dobacio “Pa da, ne može da se odluči da li će na jednu ili drugu stranu”. Dačić se smešio, ali je oćutao jasno se vidi da se u vladi vodi međjusobni rat za naklonost Predsednika SNS i države Aleksandra Vučića po princpu „zavdai pa vladaj“.Na ovaj komentar Lončara navela nedavna bura zbog izjave predsednika Aleksandra Vučića o “šurovanju s opozicijom”.

Ivo Vejvoda Vučićev kandidat za ministra spoljnih poslova?

Tada je Predsednik Vučić rekao” Ne interesuju me njihove (opozicija) kombinacije s nekim ljudima iz moje partije, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi ponovo mogli da budu jezičak na vagi i opet promene stranu”Evidentno je da vrh SNS na putu ka EU i tesnijm odnosima sa Nemačkom ali i SAD i traženju „kompromisnog rešenja“ ima nameru da izabere novog ministra spoljnih poslova bližeg Zapadu i SAD .

Među tim mogućim rešenjima za ministra spoljnih poslova u budućoj vladi SNS vidi se Ivo Vejvoda diplomata blizak SOROŠ-u i Sonji Liht i administraciji SAD koji bi bio odgovrajući i iza EU i SAD u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Sam Ivica Dačić je više puta rekao „- Oni i bez nas imaju većinu, ali tako je napravio listu da bez njegovih partnera on nema većinu u parlamentu, a oni mu ništa nisu doneli u broju birača. Bilo bi bolje da obrati pažnju na njih, a i na ljude iz svoje stranke”.

Jasno je da se iza kulisa vlade Srbije vodi pravi politčki rat i unutar SNS ali i SNS prema SPS –u idrugim koalicionim partnerima oko budućih izbora i političkog pozicioniranja. Već se šire glasine u javnosti da se Ivica Dačić svojim srdačnim odnosima sa Ruskim Predsednikom Putinom zamerio i u EU i SAD ali i u strukturama SNS.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …