Home / TEMA DANA / OTKRIVEN VUČIĆEV PLAN: Sve će odraditi Ana Brnabić! EVO ŠTA ĆE SE DESITI SRBIJI..

OTKRIVEN VUČIĆEV PLAN: Sve će odraditi Ana Brnabić! EVO ŠTA ĆE SE DESITI SRBIJI..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da u junu obelodani predlog rešenja kosovskog pitanja, saznaje se nezvanično od predstavnika diplomatskih krugova.

Prema rečima sagovornika, iako se očekivalo da će stav Beograda o „rasplitanju kosovskog čvora“ biti predočen javnosti u maju, to se verovatno neće desiti, zbog brojnih spoljnopolitičkih aktivnosti šefa države.

„Vučić ima veoma zgusnut program ovog meseca – ove sedmice će otići u Nemačku, gde će posetiti premijera Rajne Vestfalije i imati sastanak sa predstavnicima tamošnjih kompanija i biznismenima, zatim učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, a do kraja maja boraviće i u Azerbejdžanu i u Francuskoj“, navode izvori.

Sagovornici našeg lista kažu da nema novih poruka Zapada Beogradu što se tiče dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno da je nedavni sastanak „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, koji je održan u Vašingtonu, „iznova potvrdio gledišta zapadnih sila“.

„Na razgovorima koji su se odigrali pre nekoliko dana u Vašingtonu ponovo je rečeno da je kraj ove godine ili početak 2019. rok da Srbija prihvati sporazum koji bi omogućio članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, najpre u statusu posmatrača, u zamenu za šta bi Beogradu bila obećana precizna godina ulaska Srbije u Evropsku uniju“, preciziraju izvori.

Prema nezvaničnim saznanjima, i dalje se ne isključuje mogućnost organizovanja referenduma u Srbiji o sporazumu sa Prištinom, ali „takav scenario nikako nije po volji Zapadu“. Kako je nedavno objavljeno, pravno obavezujući sporazum trebalo bi da potpišu premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Ramuš Haradinaj, nakon čega bi mogao da bude organizovan referendum o tom dokumentu, kao i o izmeni Ustava Srbije.

Osim preciziranja tajminga za pridruživanje Srbije Uniji, sporazum, koji bi bio zaključen po modelu dve Nemačke, podrazumevao bi stvaranje zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima, a Beograd i Priština, koji već imaju oficire za vezu, razmenili bi i predstavnike na nižem nivou. Sagovornici su objasnili su da bi „predstavnici na nižem nivou“ značili otvaranje kancelarije za ekonomske veze, „kao što je otvorila Grčka u Prištini 2013. godine“.

Eventualnom članstvu Kosova u UN oštro se protivi Rusija, koja smatra da bi trebalo pronaći jedinstveno rešenje za status teritorija kao što su Kosovo i Pridnjestrovlje. „Čak i u slučaju da zvanični Beograd pristane na rešenje koje nudi Zapad, ostaje pitanje da li bi Srbija mogla da ubedi Rusiju da da zeleno svetlo za stolicu Kosova u UN. Moskvi takav rasplet ne bi bio po volji i zbog činjenice da bi tako izgubila uticaj na Beograd“, ukazuju diplomate.

Moguće otvaranje tri poglavlja

Izvori bliski zvaničnom Briselu tvrde da će Srbiji narednog meseca biti najverovatnije otvorena tri poglavlja u pregovorima o članstvu u EU. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je nedavno da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, koja se odnose na finansije i budžet, ribarstvo, statistiku i ekonomsku i monetarnu uniju.

Neće biti sankcija

Govoreći o kosovskom problemu Aleksandar Vučić je juče rekao kako se bori da nešto spasi iz „ambisa“. Na pitanje da li će biti sankcija ako Srbija ne prihvati dokument kvinte, o kojem pišu mediji, Vučić je rekao da neće kao i da nije video takav dokument.

On je rekao da je „načuo nešto, šta neki nude kao svoje principe, da mu je i nešto poluzvanično saopšteno“, ali da to nije nešto novo jer su te zemlje priznale Kosovo kao nezavisno.

(Danas)

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …