Home / TEMA DANA / OTKRIVENO: Evo zašto je Rusija hitno vratila ratne avione u Siriju – OVO JE RAZGNEVILO PUTINA

OTKRIVENO: Evo zašto je Rusija hitno vratila ratne avione u Siriju – OVO JE RAZGNEVILO PUTINA

Najnoviji napad, je drugi po redu američki vazdušni udar na sirijske vladine snage, za manje od nedelju dana.

Pentagon je potvrdio, da je američki dron u nedelju uništio ruski tenk “T-72” u Siriji, u drugom takozvanom “odbrambenom“ udaru protiv provladinih sirijskih snaga za manje od nedelju dana.

Provladin tenk je uništen u istočnoj Siriji, obeležavajući drugi američki napad na sirijske snage, i izazivajući zabrinutost o ozbiljnom vojnom sukobu u zemlji.

Najnoviji udar se dogodio za manje od nedelju dana nakon velikog sukoba između provladinih sirijskih snaga i koalicionih snaga tokom noći, u kom je možda poginulo 100 ili više pripadnika provladinih sirijskih snaga.

Zvaničnici Pentagona tvrde da su američke snage za specijalne operacije koje rade kao savetnici sirijskih demokratskih snaga (SDF) napadnuti od strane borbenog tenka T-72, sovjetske proizvodnje, kojim su upravljale pro vladine snage. Kao odgovor, američke snage su pozvale na udar dronom, i uništile tenk.

General-potpukovnik Džefri Harigan, komandant Centralne komande američkog vazduhoplovstva, rekao je u utorak novinarima u Pentagonu da je vazdušni napad bio čin samoodbrane.

“Otkrili smo i videli tenk koji nas je gađao“, rekao je Harigan. “Nastavio je da se kreće, pa smo ponovo sproveli pravila samoodbrane kako bismo se zaštitili. I opet, ja verujem da je to nešto na šta uvek imamo pravo i pobrinućemo se da budemo u poziciji da to uradimo“, dodao je Harigan.

Ovaj udar drona označava drugi put, za nedelju dana, da su američke snage sprovele “odbrambene“ vazdušne udare protiv vladinih snaga u Siriji, što je dovelo do toga da neki spekulišu o verovatnoći za velike vojne sukobe izmeđ Sjedinjenih država i sirijskih snaga i njihovih saveznika.

“U takvoj zamršenoj vojnoj situaciji, sa svim tim snagama koje su veoma blizu jedna drugoj u zemlji srednje veličine, ali u regionima koji su prilično mali, onda je mogućnost da se stvari otmu kontroli veoma stvarna“, rekao je Ričar Beker, antiratni aktivista.

7. februara je koalicija pod vođstvom SAD-a u Siriji sprovela nekoliko “odbrambenih“ udara protiv sirijskih snaga, u znak odmazde za “isprovocirane“ napade na snage SDF-a, ubivši oko 100 provladinih boraca. Rusko Ministarstvo odbrane kaže da su SAD ciljale sirijske snage koje napreduju protiv “uspavane ćelije“ Islamske države (IS, ranije ISIS) u provinciji Deir ez-Zor.

Moskva nije štedela reči kada je opisivala svoj stav o “odbrambenim“ udarima Vašingtona. Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN,u četvrtak je tokom sastanka iza zatvorenih vrata Saveta bezbednosti UN-a nazvao  američko prisustvo u Siriji “ilegalnim“. On je podsetio članove saveta da ih “niko nije zvao tamo“.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe ocenilo da su američki napadi “još jednom dokazali da pravi cilj kontinuiranog ilegalnog prisustva američkih snaga u Siriji već nije borba protiv međunarodne terorističke grupe ISIS, nego zauzimanje i kontrola ekonomske imovine koja pripada isključivo Sirijskoj Arapskoj Republici“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je upozorio da SAD imaju planove da podele Siriju i “flertuju sa raznim segmentima sirijskog društva koji se suprotstavljaju vladi“ – strategija koja će verovatno imati “opasne posledice“.

Državni sekretar Reks Tilerson je prošle nedelje rekao da SAD nameravaju da održe vojno prisustvo od otprilike 2.000 vojnika u Siriji, kako bi “podržali partnere i sprečili povratak terorističkih grupa.“

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …