Home / TEMA DANA / OTVARA SE NOVI FRONT: Šta traže MOĆNE RUSKE RAKETE na obali Libije..?

OTVARA SE NOVI FRONT: Šta traže MOĆNE RUSKE RAKETE na obali Libije..?

Krajem maja će brodovi sredozemne eskadre ratne mornarice Rusije izvesti vojnu vežbu blizu obala Libije. Po rečima eksperata, cilj je da se potencijalnim kupcima u Severnoj Africi demonstriraju krstareće rakete „Kalibar“ i H-35.

rusija- brod- raketa

Ministarstvo odbrane RF upozorilo je avionske kompanije da će od 24. do 27. maja brodovi ruske ratne mornarice izvesti gađanje krstarećim raketama u okviru manevara blizu obala Libije.

U saopštenju se govori da je neophodno ograničiti letove u radijusu od 150 kilometara oko Tripolija, tj. u celom priobalnom pojasu Libije, piše „Ruska reč“.

Koje rakete će biti testirane?

Prema saopštenjim ruskih medija, u Sredozemnom moru se u ovom trenutku nalazi sedam brodova ratne mornarice RF i podmornica „Krasnodar“. Sredozemna eskadra ima dve raketne fregate, veliki desantni brod i osmatrački brod srednje veličine. Preostala tri broda služe za opsluživanje „velike braće“.

– Zona manevara zavisi od toga koji raketni sistemi će biti testirani: krstareće rakete tipa „Kalibar“, protivbrodske rakete 3M54 ili rakete H-35 brodskog sistema „Uran“- rekao je za „Rusku reč“ pukovnik u rezervi Viktor Murahovski, glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“.

Po njegovim rečima, radi bezbednosti evropskih i severnoafričkih brodova i aviona ruska armija će blokirati dvostruko veću zonu od radijusa u kome će leteti rakete.

– Tek kada počne vojna vežba saznaće se koje konkretno rakete će biti testirane i demonstrirane Libijcima. Zasada je taj podatak državna tajna. Nijedna zemlja nije obavezna da unapred stavi na raspolaganje podatke o naoružanju koje će primenjivati u svojoj vojnoj vežbi – dodao je analitičar.

Svi manevri ruske flote će se odvijati pod nadzorom osmatračkih aviona i brodova NATO-a.

– U toku vojne vežbe u zoni će dežurati osmatrački avioni P-8 Poseidon i Boeing RC-135, kao i osmatrački brodovi NATO-a koji se nalaze u Sredozemnom moru – rekao je Murahovski.

Zašto ruska flota ide u Libiju?

Još pre godinu dana se grupa brodova na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ zaustavila u jednoj libijskoj luci. Tada je delegacija članova najvišeg vojnog rukovodstva Libije posetila nosač aviona i raketne krstarice.

– Cilj prethodnog i sadašnjeg pohoda u Libiju je demonstracija mogućnosti naše eskadre i upoznavanje sa naoružanjem na našim brodovima. Tako mi planiramo da obnovimo pregovore i proširimo našu vojnu saradnju sa Tripolijem – rekao je za „Rusku reč“ vojni analitičar lista „Izvestija“ Dmitrij Safonov.

Po njegovim rečima, krajem maja će biti izvedena svojevrsna reklamna akcija naše ratne mornarice u vidu pokaznog gađanja specijalno za libijske admirale i vojne eksperte.

„Manevri se održavaju uz saglasnost libijskih vlasti.

U toku gađanja na našim brodovima će se nalaziti njihova delegacija. Njeni članovi će posmatrati dejstva naših mornara, a posebnu pažnju će obratiti na mogućnosti našeg brodskog raketnog oružja“, dodao je Safonov.

On je istakao da pored Libijaca ruske brodove mogu posetiti i predstavnici ratne mornarice Egipta. „Raketno gađanje će biti izvedeno blizu njih, i zato mislim da će oni takođe biti pozvani na naše brodove.

Mi sada sa Kairom imamo ugovor o isporuci lovaca MiG-29 i brodskih helikoptera Ka-52K za nosače helikoptera „Mistral“, tako da je naše rukovodstvo zainteresovano za proširenje te saradnje“, zaključio je Safonov.

(Ruska reč)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …