Home / TEMA DANA / OVO JE MOMENAT POSLE KOJEG ĆE SRBIJA MORATI DA PREDA KOSOVO I METOHIJU, HTELA TO ONA ILI NE!

OVO JE MOMENAT POSLE KOJEG ĆE SRBIJA MORATI DA PREDA KOSOVO I METOHIJU, HTELA TO ONA ILI NE!

SAD su jedini pravi dobitnik Vašingtonskih pregovora, na unutrašnjem i spoljnom planu.

Kao u najružnijem snu, Republika Srbija simbolički a i suštinski postepeno gubi atribute slobodne, suverene i nezavisne države i u potpunosti se, mimo volje naroda, uvlači u evroatlantske strukture, saglasno interesima Zapada.

Autor: Prof. dr Mitar Kovač, Evroazijski bezbednosni forum

SAD, skoro ponovo po inerciji, ponašaju se kao jedina supersila sveta, koja želi da je iznad međunarodnih institucija i međunarodnog prava.

Postojeće sporove i konflikte nastoji da rešavaju isključivo u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Nažalost, i aktuelna administracija predsednika SAD Donalda Trampa deluje prema Srbiji na sličan način kao što su to činili Klintonovi i Barak Obama.

SAD su jedini pravi dobitnik Vašingtonskih pregovora, na unutrašnjem i spoljnom planu.

Donald Tramp je pred izbore u SAD, pored srpskog biračkog tela, uspeo da za sebe dobije i albanske glasače.

Na spoljnom planu SAD su preko usvojenih tačaka sporazuma, pre svega o saobraćajnicama, energetici i G 5 mreži, kao i međunarodnim promovisanjem, pokušale da marginalizuju druge velike sile sveta i regionalne organizacije, pre svega Rusiju, Kinu i EU, koje su zainteresovane iz različitih razloga za prostor Balkana.

Istovremeno je predsednik SAD uspeo da pridobije dobar deo jevrejskog lobija, koji ima veliki uticaj na ishod izbora. Iz tih razloga se u sporazumima našlo više tačaka za priznavanje lažne države Kosovo, od strane Izraela, kao i otvaranje ambasada Srbije i tzv. Kosova u Jerusalimu.

Na taj način vlast Srbije je napravila presedan, koji se ničim ne može pravdati. Bićemo prva evropska država koja će premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, kao „nagradu“ što su priznali Kosovo.

Takvo nerazumno ponašanje ničim se ne može pravdati.

Srbi su sebe tešili da će Tramp i njegova administracija biti pravedniji u procesu rešavanja Kosmetske krize.

Mađutim, nepromišljenost i popustljivost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom Vašingtonskih pregovora, pogodovali su donošenju sporazuma koji su pogubni po nacionalne interese srpskog naroda.

Način i format pregovora kao i bahatost Trampa i njegove administracije ponizili su Srbiju, promovisali ponovo nezavisnost lažne države Kosovo, uz izdavanje konkretnih zaduženja Srbiji i lažnoj državi Kosovo šta treba da urade u narednom periodu.

Sve su to izdiktirali u naredbodavnoj formi sporazuma.

U Vašingtonu i nije bilo suštinskih pregovora nego nametanja rešenja kojima će se promeniti, ekonomski, privredni, bezbednosni i ukupan politički kontekst odnosa na Balkanu.

Na taj način Srbija je postala u velikoj meri okupirana država, bez suštinske slobode, suvereniteta i teritorijalne celokupnosti.

Vlast Srbije postepeno predaje Kosovo i Metohiju u ruke separatista, pristaje na sve samo da bi se očuvala što duže vreme i da ne bi došlo do pobune naroda.

Postepena predaja nadležnosti R. Srbije nad Kosovom i Metohijom separatističkim vlastima od režima se narodu pokušava prikazati kao pobeda u „teškim okolnostima“, kao plod „genijalnosti velikog vođe“.

Celokupno pristajanje na pregovore u Vašingtonu jeste štetočinsko ponašanje suprotno Ustavu R. Srbije i volji srpskog naroda.

Problem Srbije u ovom vremenu jeste što opozicija nije dovoljno dobro organizovana i jedinstvena da artikuliše raspoloženje i interese naroda.

U svakoj evropskoj državi, nakon ovakvog delovanja i ponašanja, došlo bi do masovne reakcije naroda i traženja odgovornosti cele Delegacije R. Srbije.

Zbog monopola nad medijima, institucija režima i razbijenosti opozicije – vlast se oseća slobodnom i spremnom da se bahato ponaša i da nikome ne polaže račune.

Takvo stanje neće dugo trajati, pa će reakcija naroda u budućnosti biti artikulisana i masovna, kada će se vlastima „ispostaviti svi računi“ za ugrožavanje nacionalnih interesa i pogrešno vođene pregovore o Kosovu i Metohiji.

Kroz Vašingtonske pregovore vlast Srbije je pred slobodnim svetom pokazala jedno lice poniznosti i pristajanja na pregovore, sporazume i rešenja izvan mandata UN.

Pregovaranjem pod okriljem SAD i EU, vlast Srbije se, na štetu srpskog naroda, svrstala na stranu država koje su stvorile i većinski priznale lažnu državu Kosovo.

Na taj način su isključene velike sile i druge države koje su bile na strani Srbije i čuvale njenu suverenost i teritorijalni integritet u međunarodnim institucijama, kao što su Rusija, Kina, Indija, Brazil, Španija, Slovačka, Rumunija i mnoge druge države u svetu.

U poslednjih godinu dana u Srbiji se jasno vidi kontinuirano preduzimanje mera protiv Ruske Federacije. To se čini verovatno po nalogu Zapada, kako bi se potiskivao tzv. „ruski uticaj“. To je posebno prepoznatljivo u uređivačkoj politici pojedinih režimskih medija sa nacionalnom frekvencijom.

Besomučna kampanja se vodi na televizijama Pink i Hepi, u informativnim programima i specijalnim emisijama, kroz angažovanje plaćenih kvazianalitičara.

Očigledno je da se razvijanje rusofobije u Srbiji dešava po nalogu vlasti, kroz niz specijalnih operacija:

Učešće u scenariju „državni udar“ u Crnoj Gori, kroz davanje informacija BIA i izjave Aleksandra Vučića o postojanju priprema za ubijstvo Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, na dan izbora 2016. godine;
Kreiranje afere „ruski špijun“, uz montirane i neuverljive snimke i nesuvisla obrazloženja, kojima se vlast posle toga nije vraćala da informiše građane šta se zaista dogodilo;
Otvoreno vezivanje za Kinu u toku vanrednog stanja „korone“ iako je Rusija dala i nudila veliku pomoć;
Optužbe za demonstracije u julu 2020. u Beogradu;

Podrška EU i zapadu u hibridnoj agresiji Zapada na Belorusiju, i to prema državi koja je oduvek stajala na strani Srbije i u najtežim vremenima;
Održavanje Vašingtonskih pregovora mimo dogovora sa drugim velikim silama, kao što su Rusija i Kina; i
Kontinuirana medijska kampanja u elektronskim i štampanim medijima.
Bezobzirnost vlasti u kreiranju antiruskog raspoloženja bila bi daleko veća da se ne boje refleksije takvog ponašanja na javno mnjenje u Srbiji. Zbog toga se, za sada, sve ovo dešava u tišini sa verovatnom namerom da to postepeno eskalira u otvoreno antirusko delovanje vlasti u Srbiji.

Zapad je procenio da ne može uzeti Kosovo i Metohiju dok Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i naložio vlasti u Srbiji da postepeno prekida tu saradnju.

Razvijanje rusofobije u Srbiji je deo priprema za konačno rešavanje statusa lažne države Kosovo.

Rušeći interese Kine i Rusije u Srbiji i na Balkanu, SAD, NATO pa i EU nastoje da ubiju njihovu volju da se bore za opstanak Kosmeta u sastavu Srbije.

Vašingtonski sporazum je u suštini osnova i platforma za tzv. Obavezujući sporazum između Srbije i lažne države Kosovo.

Naredni sporazum će biti kraći i posvećen tom ključnom pitanju suštinskog priznanja tzv. R. Kosovo.

Po izlaganju i rečniku predsednika SAD Donalda Trampa očigledno je da on na Kosovo gleda kao suverenu državu i ravnopravnu pregovaračku stranu.

Zato se može reći da su pojedine laži naše pregovaračke delegacije namenjene za medije i širu javnost u Srbiji da što lakše proguta veleizdaju, koja je na delu.

Vrhunac licemerja je u samohvalisanju Delegacije, od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u njegovim izjavama „zahvalnosti narodu“ koji je podržao njihov rad i pregovore. Teško je opisati tu sramotu i pokušaj kreiranja lažnih vesti o toku i rezultatima Vašingtonskih pregovora.

Džud Dir, portparol Bele kuće, napisao je na Tviteru da je Tramp objavio da su se Srbija i Kosovo saglasili o ekonomskoj normalizaciji.

«Još jedan istorijski sporazum koji je predsednik (Tramp) postigao da svet učini mirnijim, prosperitetnijim mestom“, napisao je Dir.

Dogovor koji će unaprediti ekonomiju Kosova i Srbije – tako ga je predstavila američka administracija, ali i sam predsednik Tramp.

„To će biti sjajno za ekonomiju obe države. Plus, obe zemlje postaju mnogo otvorenije za Sjedinjene Američke Države, što znači da više ne moramo da brinemo o dve nacije koje su bile u konfliktu.

Mislim da imamo fantastične odnose. Ekonomija može ljude približiti i to je ono što se ovde dešava. Moji ljudi su uradili sjajan posao“, rekao je Tramp.

Među prvim tačkama Beograd i Priština se obavezuju da primene do sada dogovoreno pod pokroviteljstvom Amerike: sporazume o drumskom i železničkom saobraćaju gde se u suštini o trošku naroda Srbije finansiraju autoput i železnica za potrebe NATO pakta i lažne države Kosovo.

Delegacija R. Srbije u Vašingtonu po svim parametrima i karakteristikama ličnosti koje su je činile, nije dorasla tom zadatku a nije imala ni formalna ovlašćenja da se potpišu ovakvi sporazumi.

Iskazivanje nekakvog strahopoštovanja, poniznosti, nodgovornosti i bahatosti dovelo je do ovakvog rezultata, koji će tek u budućnosti za sobom povući i veće posledice, sve do tzv. Obavezujućeg sporazuma.

Teško Srbiji šta je dočekala, a posebno Kosovu i Metohiji, koje bezobzirno čupaju iz srca i duše srpskog naroda na očigled sveta. Zato je ovo i sramota za ukupne međunarodne odnose i međunarodno pravo.

Previše rane bole i ubrzo mora doći vreme kada će narod stati na put izdaje, u odbranu svetinja u Srbiji, kroz odbranu Kosova i Metohije u ustavnopravnom poretku R. Srbije, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244.

Srbiji trebaju ključevi od Prizrena, Dušanovog grada i od svih svetinja na Kosovu i Metohiji. Srbija neće menjati svoje međunarodno priznate granice niti se odreći Kosmeta.

Kosovo i Metohija je svetinja, zato „NE DAMO SVETINJE“, jer tako misli većinski srpski narod u Srbiji, Crnoj Gori i R. Srpskoj.

Vreme je za NARODNE LITIJE u svim srpskim krajevima i sredinama, gde Srbi žive u svetu.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …