Home / TEMA DANA / OVO SE KRIJE: AMERIČKI „GOSPODAR RATA“ POSETIO VENECUELU!? EVO ŠTA SE DEŠAVA..

OVO SE KRIJE: AMERIČKI „GOSPODAR RATA“ POSETIO VENECUELU!? EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Milijarder Erik Prins, osnivač privatne firme za obezbeđenje „Blekvoter“ i istaknuti pristalica Donalda Trampa, posetio je u tajnosti Venecuelu prošlog meseca i sreo sa Delsi Rodriges, potpredsednicom zemlje i jednom od najbližih Madurovih saveznica.

Poseta je usledila samo osam meseci nakon što je Prins, poznat i kao „gospodar rata“, nagoveštavao plan razmeštanja trupa njegove privatne vojske kako bi pomogao da se sruši venecuelanski lider. Bilo je nejasno o tome šta je Prins, inače brat Trampove ministarke za obrazovanje, Betsi Devos, razgovarao sa Rodriges.

Sastanak s Delsi Rodriges, koja je pod američkim sankcijama, mogao bi da pokrene pitanja o tome da li je Prins možda prekršio američki zakon, koji Amerikancima zabranjuje bilo kakve poslovne dogovore sa sankcionisanim pojedincima, a naročito sa venecuelanskom vladom.

Kancelarija venecuelanskog potpredsednika takođe nadgleda i nacionalnu obaveštajnu službu zemlje.

Prins je obavestio jednog službenika Bele kuće o planiranom sastanku pre putovanja, ali nije poznato da li je tražio odobrenje ili savet, navodi jedan od izvora.

Prinsov put možda je poslednji znak promene politike Vašingtona prema Venecueli, pošto je, čini se, predsednik Donald Tramp izgubio veru da lider opozicije Huan Guaido može da svrgne regularno izabranog predsednika Nikolasa Madura.

Bela kuća je odbila da komentariše kada su je pitali da li su američki zvaničnici unapred obavešteni o poseti Erika Prinsa ili da li se to vidi kao moguća linija komunikacije sa vladom Madura.

U januaru je Vašington priznao lidera opozicije Huana Gvaida kao predsednika i počeo da uvećava sankcije i diplomatski pritisak u nastojanju da se Maduro zbaci sa vlasti.

Prinsov portparol Mark Koen je odbio da komentariše. Rodriges nije odgovarala na pitanja putem SMS poruke. Njen brat, ministar za informisanje Horhe Rodriges takođe nije odgovorio na zahtev za komentar.

Pet izvora je „Rojtersu“ reklo da je Prins, biznismen poznat po svojim desničarskim pogledima, posetio Karakas oko 20. ili 21. novembra i sreo se sa Rodriges, liderkom vladajuće socijalističke partije u Venecueli, koju je Maduro prošle godine imenovao za potpredsednika.

Američke sankcije uvedene u avgustu zabranjuju većini američkih građana ili kompanija da posluju sa venecuelanskom vladom. Rodriges koja je putovala svetom želeći da okupi ono što je ostalo od Madurove podrške u inostranstvu, sankcijama je pogođena u septembru prošle godine.

Američko ministarstvo finansija ju je opisalo kao člana Madurovog unutrašnjeg kruga koji mu je pomogao da „održi moć i učvrsti svoju autoritarnu vlast“.

Prinsov sastanak sa Rodriges predstavlja iznenađujući preokret za biznismena sa dugogodišnjim iskustvom privatizacije rata. U aprilu je Rojters izvestio da je Prins predložio da privatna armija od 5.000 plaćenika sruši Madura. Nema znakova da je njegov plan ikada napredovao van faze rane rasprave.

Prins je i ranije optuživan da je delovao kao tajni kanal u ime Donalda Trampa.

Check Also

RAT POSTAJE SVE OZBILJNIJI- BORBE U KARABAHU PVO SISTEMIMA ŠOKIRALE SVET: ZA NEKOLIKO DANA UBIJENO NA HILJADE LJUDI I UNIŠTENO NA STOTINE TENKOVA

Dinamika i obim rata u Karabahu su izuzetni i neviđeni do sada, kao i njegova …