Home / TEMA DANA / OVO SE KRIJE! BIĆEMO GLADNI- TAJKUNI ISPRZNILI SILOSE- Obradović: Hitno uvesti ekonomsko vanredno stanje!

OVO SE KRIJE! BIĆEMO GLADNI- TAJKUNI ISPRZNILI SILOSE- Obradović: Hitno uvesti ekonomsko vanredno stanje!

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj ispred Vlade Srbije, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednici Dveri Milovan Jakovljević i prof. dr Tamara Milenković Kerković, govorili su o neophodnosti uvođenja mera za spas domaće privrede i poljoprivrede, kao i o hitnim merama pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u Srbiji.

Boško Obradović: Svakoga dana smo izloženi novim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, sve većoj inflaciji i energetskim izazovima, a većina tih problema nema veze sa ukrajinskom krizom već sa pogrešnim potezima aktuelne vlasti u Srbiji. Najbolji primer je stanje u EPS-u koji beleži ogromne gubitke i probleme u poslovanju zahvaljujući nesposobnom i nestručnom menadžmentu koji je postavila vladajuća stranka. Krajnje je vreme da se povuku hitni potezi u korist domaće privrede i poljoprivrede, ali Srbija nema ni Skupštinu i Vladu.

Potrebno je uvesti neku vrstu ekonomskog vanrednog stanja, što bi značilo sve vrste pomoći za najugroženije domaće preduzetnike i najsiromašnije slojeve stanovništva. Ne smemo ponoviti grešku iz vremena pandemije da se pomoć neselektivno daje svima već samo onima kojima je najpotrebnija.

Ne smemo ulagati u investicije koje nam sada u vremenu svetske krize nisu prioritet, poput izgradnje nacionalnog stadiona, već u povećanje minimalnih penzija, socijalnu penziju za najstarije sugrađane bez ikakvih primanja, socijalna davanja za nezaposlene i otpuštene, podršku socijalno ugroženim porodicama sa više dece na osnovu socijalne karte svakog domaćinstva u Srbiji

Moramo podržati proizvodnju i kupovinu domaće robe, a ne strane kompanije. Moramo raditi na zameni uvoza domaćom proizvodnjom i vancarinskim merama zaštititi domaćeg proizvođača od nelojalne konkurencije iz uvoza.

Moramo naterati državne institucije da kupuju isključivo domaću robu i pozvati kompletno stanovništvo da kupuje domaće. Moramo obezbediti robne rezerve iz domaće proizvodnje i podržati izvoz finalnih proizvoda a ne samo sirovina.

Za sve ovo nam je potrebna patriotska Vlada Srbije koja na prvo mesto stavlja interese domaće privrede i svojih građana, a ne tajkuna bliskih vlasti i stranih kompanija. Uslov za uspeh ekonomskog vanrednog stanja je borba protiv korupcije jer ako bismo zaustavili pljačku narodnih para iz budžeta preko nameštenih tendera i javnih nabavki brzo bismo živeli duplo bolje.

Milovan Jakovljević: Da bi se uspostavilo koliko toliko pošteno tržište i da teret ograničenja cena ne padne samo na pleća proizvođača, prerađivača, pa i delom na trgovce, već da se posledice krize ravnomerno rasporede na sve subjekte u lancu proizvodnje, prerade, trgovine i potrošnje, predlažemo sledeće konkretne mere: 1. Odrediti osnovne prehrambene i poljoprivredne proizvode koji su od suštinskog značaja za

ishranu stanovništva; 2. Popisati i utvrditi stanje svih strateški i suštinski važnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Direkciji za robne rezerve; 3. Uvesti paritete između primarnih poljoprivrednih proizvoda i gotovih prehrambenih proizvoda.

Gotove prehrambene proizvode vezati za sirovine, odnosno inpute na koje bi dodali objektivne troškove proizvodnje i Uredbom ograničenu trgovačku maržu i tako dobili cene koje zadovoljavaju sve učesnike od njive do trpeze; 4. Na osnovu socijalne karte zaštititi socijalno najugroženije stanovnike izdavanjem vaučera (vrednosnih čekova) ili grantova (uslovnih čekova) isključivo za kupovinu domaćih proizvoda;

5. Državne institucije obavezati da za vreme trajanja energetske i prehrambene krize kupuju domaće industrijske, prehrambene i poljoprivredne proizvode, a one iz uvoza samo ukoliko ne postoje na domaćem

tržištu; 6. Izvršiti brendiranje i postavljanje oznaka o poreklu domaćih proizvoda. Na taj način, potrošači bi prepoznali domaći proizvod i vođeni ekonomskim patriotizmom, takve proizvode rado kupovali; 7. Pooštriti fitosanitarne veterinarske, trgovinske i sve druge kontrole kako bi se predupredile eventualne zloupotrebe podstaknute povećanom tražnjom, a sve na uštrb kvaliteta prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Prof. dr Tamara Milenković Kerković: U pretećoj stagflaciji (inflaciji uz pad privrednog rasta), kada ogroman broj domaćinstava predstojeće zime neće moći da finansira svojim primanjima ni minimalne potrebe u hrani, ceni grejanja i svega što čini minimalnu potrošačku korpu, Srpski pokret Dveri zahteva da država pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva kako bi se omogućio opstanak ekonomski najranjivijim kategorijama ljudi.

To su sledeće fiskalne i mere direktne pomoći pojedincima i domaćinstvima: 1. Ukidanje poreza i doprinosa na minimalne zarade – povećati neoporezivi deo zarade i omogućiti da se minimalna zarada za 350.000

ljudi poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe od 42.519 dinara, umesto 35.414 dinara, koliko je minimalna zarada sada; 2. Ukinuti PDV na osnovne životne namirnice (hleb, ulje, mleko i mlečni proizvodi, dečija hrana) koje čine gotovo 50% minimalne potrošačke korpe – sve osnovne namirnice pojeftiniće za 8% a mnoge i više; 3. Ukinuti akcize na naftu i naftne derivate od avgusta do kraja zimskih meseci; 4. Smanjenje PDV na 17% na struju od 1.11. do 1.4. 2023. godine i ukidanje PDV na struju za osetljive kategorije potrošača;

5. Povećanje PDV na luksuznu robu na 25% – parfeme, luksuznu kozmetiku, kožnu odeću i obuću od luksuznih materijala, brendiranu robu iz inostranstva, luksuzna vozila i nakit; 6. Socijalni dodatak u iznosu polovine prosečne zarade (300 evra) za energente i troškove života domaćinstvima iz osetljivih kategorija koji žive sa minimalnim primanjima po članu porodice; 7. Socijalni dodatak za energente i troškove života u visini polovine prosečne penzije (15.000 dinara) penzionerima sa penzijama manjim od 20.000 dinara; 8. Socijalni dodatak za energente i troškove života (200 evra) osobama sa hendikepom, nezaposlenima, starim licima bez primanja, korisnicima socijalne pomoći i drugim ranjivim grupama.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …