Home / TEMA DANA / PADA VLADA CRNE GORE- SPREMA SE NOVI HAOS?!

PADA VLADA CRNE GORE- SPREMA SE NOVI HAOS?!

Nakon što je Demokratski front zauzeo stav da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izgubio poverenje ove koalicije, opstanak vlade u Podgorici ozbiljno je doveden u pitanje. Ipak, procene su da će vlada pre biti rekonstruisana, jer ako padne, teško će biti formirana nova većina i moraće se na izbore.

Situacija na crnogorskom političkom situacijom ponovo deluje bezizlazno – sa jedne strane, premijer je sebi opet vezao ruke vrativši se iz Beograda bez potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC i tako je izgubio podršku Demokratskog fronta.

Odbijanjem da potpiše temeljni ugovor u Beogradu, Krivokapić je odmotao klupko sukoba sa Demokratskim frontom u kome su glavni protagonisti on i jedan od lidera DF Andrija Mandić. Dok Mandić obznanjuje da Krivokapić nema više podršku DF, Krivokapić ga optužuje da je Mandić kovao zaveru protiv njega.

Rekonstrukcija pre nego izbori

Ipak, iako izgleda da sve vodi ka vanrednim parlamentarnim izborima, pre će biti da se Crnoj Gori smeši rekonstrukcija vlade i to, prema rečima istoričara i društvenog aktiviste iz Podgorice Dževdeta Pepića, iz više razloga. Prvi je nedostatak političkog iskustva većeg broja ministara, kao i samog premijera.

Veliki deo ministara, i pored toga što su nazivani ekspertima, nije pokazao ne samo osnovno poznavanje političke situacije, već i ekonomske situacije u Crnoj Gori. Iako, kako kaže, prati crnogorsku političku scenu trideset godina, za veliki broj ministara nije čuo dok to nisu postali, kaže Pepić.

„Gospodin Krivokapić je, mogu reći, vukao dosta čudne poteze, možda i zbog toga što nije imao skoro nikakvog političkog iskustva. Mislim da je to najveći problem i mislim da će ovih dana početi rasprave o rekonstrukciji vlade“, smatra Pepić.

Uz to, prema mišljenju našeg sagovornika, bavljenje identitetskim pitanjima, koja odlikuju i vlast i opoziciju, bacilo je u stranu socijalno-ekonomska pitanja, a socijalno-ekonomska situacija u Crnoj Gori svakim je danom sve gora i gora.

Do novih izbora najverovatnije neće doći, jer oni ne odgovaraju ni vlasti, niti opoziciji, dodaje on. Vlast strepi od „povratka Mila Đukanovića“ i to je, prema Pepićevim rečima, osnovni razlog zbog koga vladajuće partije neće igrati na kartu novih izbora.

„Ali imam utisak da izbori ne odgovaraju ni opoziciji. Vidi se jedan pad – u Crnoj Gori uvek je važilo i važiće ono „Dole kralj, živeo kralj!“. Sigurno je da gospodin Đukanović ima jak politički uticaj, ali mislim da njegov DPS slabi. Već se primećuju prebezi iz stare u novu vlast, tako da izbore ne očekujem“, zaključuje Pepić.

Teško je formirati novu većinu ako padne vlada

Eventualni pad Krivokapićeve vlade otvoriće novi set problema, pre svega na kojoj će se platformi URA, Demokrate i Demokratski front iznova okupiti, s obzirom da se radi o partijama raznorodnih političkih opredeljenja, smatra istoričar Bogdan Živković.

Već ionako turbulentna politička situacija u Crnoj Gori i dalje se zaoštrava na liniji Krivokapić-Demokratski front, a odnos crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske prema premijeru Zdravku Krivokapiću ključan je za budućnost njegove vlade, dodaje on.

„Gospodin Krivokapić je svoj legitimitet crpeo iz podrške SPC u Crnoj Gori. Nakon izjava novoizabranog mitropolita Joanikija, kojima se ovaj ograđivao od Krivokapića, a i oštrog saopštenja SPC, postaje upitno

kakvi su odnosi između crkve i Krivokapića. Ako crkva odrekne podršku Krivokapiću, mislim da će njegova situacija postati teško održiva i da će Demokratski front uspeti u svojim pokušajima da ga sruše sa pozicije premijera“, smatra Živković.

Zbog distance prema Beogradu, Krivokapić je bio prihvatljivo rešenje za „građanističku“ struju, a zbog bliskosti sa crkvom bio je prihvatljiv za srpskom nacionalnom korpusu u Crnoj Gori.

„Imajući to u vidu, glavno pitanje je hoće li crkva odreći svoju podršku Krivokapiću. Ako se to dogodi, vrlo je moguće da vlada padne; ako crkva i pored svih nesporazuma i konflikata stane iza njega, moguće je da opstane kao privremeno i kompromisno rešenje“, kategoričan je Živković.

Odbijanje Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC izazvalo je lavinu negativnih reakcija u crnogorskom društvu – najžešća od njih je stav Demokratskog fronta da mu odriču podršku. Jedan od lidera DF,

Andrija Mandić, optužio je Krivokapića da se veoma loše poneo prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do premijerskog položaja.

Krivokapić je u otvorenom pismu optužio Mandića da je vršio pritisak da se izbor Mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije vlade. Odbijanje da potpiše ugovor u Beogradu, Krivokapić u pismu pravda time da tekst ugovora treba usvoji cela vlada.

(Sputnjik)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …