Home / TEMA DANA / PAKLENI PLAN: OTIMANJEM „TREPČE“ ALBANCI POKUŠAVAJU DA PRIGRABE I DEO CENTRALNE SRBIJE

PAKLENI PLAN: OTIMANJEM „TREPČE“ ALBANCI POKUŠAVAJU DA PRIGRABE I DEO CENTRALNE SRBIJE

Odluka vlade u Prištini da prisvoji „Trepču“ nije samo ekonomski udarac na Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji već predstavlja brutalno i bespravno anektiranje dela teritorije centralne Srbije zbog činjenice da se glavni rudnici prostiru skroz do Brusa i Novog Pazara.

Ova okolnost sprečava albansku stranu da sprovede svoj pakleni plan – da otmanjem „Trepče“ kao preduzeća otme i deo teritorije izvan južne srpske pokrajine, kažu sagovornici Kurira.

Najveći poslodavac

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za naš list poručuje da su Albanci i te kako svesni da ne mogu da taknu „Trepču“ koja posluje na severu pokrajine.

– Znaju oni da ne mogu da dopru do „Trepče sever“, koja se nalazi na severu KiM i čiji se glavni rudnici Belo brdo i Crnac nalaze velikim delom sa ove strane administrativne linije, odnosno izvan teritorije AP KiM. Nema većeg poslodavca za Srbe na KiM od „Trepče sever“. Od nje zavisi više od 3.000 porodica. Očigledno je da im je jedini cilj da preseku vitalni dotok egzistencije Srba na KiM – objasnio je Đurić.

Otpor radnika

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da će Srbija voditi borbu protiv ove odluke Prištine i na polju prava i na polju diplomatije. Kako kaže, jedno od sredstava borbe može biti i mirni otpor radnika.

– Ministarstvo spoljnih poslova bi trebalo da se aktivira i upozna svet s pravim vlasništvom nad „Trepčom“, u čije poslovanje i razvoj je najviše ulagala država Srbija… Dodatni problem za kombinat predstavlja i to što se topionica i rafinacije nalaze na albanskoj strani, a flotacija i rudnik u delu gde je većinsko srpsko stanovništvo, a pojedini tuneli rudnika zadiru i na teritoriju centralne Srbije – napominje Savić.

I generalni direktor „Trepče sever“ Jovan Dimkić upozorio je da budući status kombinata, kako ga zamišlja Priština, ne pogađa samo preduzeće i njegove zaposlene već je reč o tome da su privremene kosovske institucije najbrutalnije dirnule u teritoriju Srbije – i sever naše pokrajine, ali i centralnu Srbiju.

Kosovski parlament je u noći između subote i nedelje usvojio statut „Trepče“ koji podrazumeva transformaciju preduzeća u akcionarsko društvo u kojem je 80 odsto vlasništva u rukama kosovske vlade.

Evropski komesar Johanes Han predložio je poseban format za rešavanje svih ekonomskih prepreka između Beograda i Prištine, piše prištinska Koha ditore. Kako navodi, Han je prvo pozvao na „prekid vatre“ između Beograda i Prištine, odnosno na uzdržavanje od akcija koje su izazvale provokacije i dovele do porasta napetosti između dve strane.

Han smatra da bi ovaj pristup značio da obe strane, kao znak dobre političke volje, privremeno obustave sve mere i akcije koje se smatraju provokativnim i koje su otežavale trgovinu u proteklih nekoliko meseci, čekajući konačan sporazum.

Bez Srbije nema priče o „Trepči“

Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje da Srbija neće dopustiti otimanje svoje imovine.

– Nema nikakve sumnje da je Srbija većinski vlasnik „Trepče“ i to je činjenica koju moraju da uvažavaju svi u svetu, tako da bilo kakvi razgovori o „Trepči“ ne mogu da budu vođeni bez učešća Vlade Srbije – kaže on i naglašava da to što se u Prištini ponovo odlučuje o nezakonitom otimanju „Trepče“, neće imati nikakve trajne posledice.

ČINJENICE

* „Trepča“ je trenutno podeljena na dva sistema – „Trepča jug“, koji kontrolišu Albanci, i „Trepča sever“, koji kontrolišu Srbi

* „Trepča sever“ ima dva rudnika – Belo brdo, čijih se 60 odsto kopova nalazi u Brusu, i Crnac sa 70 odsto kopova u Novom Pazaru

HRONOLOGIJA

– 7. oktobra 2016. kosovska skupština usvojila zakon o „Trepči„, po kojem je kombinat postao vlasništvo Kosova

– 11. oktobra 2016. Vlada Srbije poništila „pravne posledice odluke privremenih institucija u Prištini“

– 29. maja 2018. kosovska vlada usvojila novi statut „Trepče“, kojim je kompanija postala akcionarsko društvo

– 3. februara 2019. kosovska skupština usvojila novi statut

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …