Home / TEMA DANA / Pali se polako fitilj na Balkanu- Šta će se uskoro desiti..?

Pali se polako fitilj na Balkanu- Šta će se uskoro desiti..?

Podstrekivanje netrpeljivosti prema Srbima na Kosovu, napadi na lokale u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci i međuetnička pesničenja po evropskim metropolama prisutna su i treći dan nakon skandala na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija.

094343765

Generalni konzul Srbije u Cirihu Zoran Jeremić protestovao je zbog paljenja srpske zastave, zatraživši punu istragu o incidentu na Helvecije placu.

Upadi u srpske škole

Na nekoliko srpskih kuća u selu Crkvena Vodica kod Obilića ispisani su grafiti “Albania” i “Kosova”. U istom selu, u multietničkoj osnovnoj školi, u jednoj od učionica okačen je crtež sa kartom takozvane velike Albanije, nalik karti zbog koje je pre dve večeri prekinut fudbalski meč Srbija – Albanija. Grupa albanskih đaka upala je u srpsku školu “Braća Aksić” u Lipljanu i prekinula nastavu na srpskom jeziku.

– Preneo sam nadležnim organima naše nezadovoljstvo i tražio istragu u vezi sa paljenjem srpske zastave. Objasnio sam da to nije običan incident i da je Helvecije plac zloupotrebljen za nastavak političke provokacije koja je počela na stadionu u Beogradu. Ukazao sam i na to da nije slučajno što se to desilo u Cirihu – kaže za “Vesti” konzul Jeremić.

O okidaču tog i drugih incidenata – zastavi velike Albanije na stadionu Partizana u Beogradu zvanična Tirana je promenila taktiku. Slavlje duž zemlje nakon prekida utakmice i saopštenja Fudbalskog saveza Albanije da je “to jedina jedina zastava koju imaju” sada se guraju pod tepih, pa tako i ambasador te zemlje u Srbiji Iljir Bočka kaže da mu ne deluje logično da iza tog incidenta stoji albanska država. On čeka da mu srpska strana prosledi informacije.

Grčki protest Tirani

Ambasador Grčke u Tirani Leonidas Rokanas uputio je demarš albanskom ministarstvu spoljnih poslova zbog napada na pripadnike grčke manjine u Albaniji posle prekinute fudbalske utakmice Albanije i Srbije u Beogradu. Od albanskih vlasti traži da osude incidente koji su se dogodili nad pripadnicima grčke manjine u selu Dervičan, u blizini granice dve zemlje.

O albanskom reprezentativcu koji je oteo zastavu srpskom fudbaleru, Bočka kaže da je verovatno mislio da je u pitanju zastava Albanije jer je video simbole – crvenu boju, crnog orla i slike dve poznate albanske istorijske ličnosti. Ambasador je “u čudu” zbog demarša koje mu je uputilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zbog “velikoalbanske provokacije”. Dok mu MSP zamera na “neprimerenom ličnom angažovanju” jer je na aerodromu “insistirao da se propusti veći broj albanskih državljana, navodno biznismena i novinara”, Bočka kaže da se tu našao “slučajno” kako bi sačekao svoje prijatelje.

Spremajući kofere za Beograd u najavljenu posetu, premijer Albanije Edi Rama razočaran je komentarima srpskih zvaničnika povodom incidenta na utakmici, ali ne odustaje od puta. Prebacivanje odgovornosti osetio je i ambasador Srbije u Tiranu Miroljub Zarić kome su albanske vlasti uputile najoštriji protest. Ispred ambasade u tom trenutku demonstriralo je oko 100 mladih Albanaca “novih patriota”, gde je većina nosila crveno-crne majice i parole na albanskom i engleskom jeziku.

NAPADI NA LOKALE ALBANACA U VOJVODINI
Policija protiv širenja mržnje

Napadi na lokale u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci nastavljeni su i u noći između četvrtka i petka. Nepoznate osobe zapalile su jednu pekaru, a oštetile pekaru i ćevabdžinicu u Novom Sadu. Pekara As pek je skoro potpuno izgorela nakon što je na nju bačen Molotovljev koktel, a u roku od sat vremena napadnuti su i lokal Baš ćevap i pekara Evropa. Islamska zajednica Srbije najoštrije je osudila napade na imovinu muslimana u Novom Sadu, Vršcu, Staroj Pazovi i Somboru i pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu i javnost da se pridruže toj osudi.

Državni sekretar MUP-a Srbije Aleksandar Nikolić izjavio je da Srbija neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i da će svi koji se odluče da na neprimeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrože kažnjeni.

(Vesti-online.com)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …