Home / TEMA DANA / PANIKA U BRITANIJI: UOČENE RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE NA OBALAMA ŠKOTSKE!

PANIKA U BRITANIJI: UOČENE RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE NA OBALAMA ŠKOTSKE!

Ministarstvo odbrane Velike Britanije zamolilo je Sjedinjene Države za pomoć u potrazi za ruskom podmornicom, koja navodno plovi blizu obale Škotske.

rusija- podmornica

Dva američka nosača aviona uočena su kako patroliraju severnim Atlantikom, blizu obale Škotske.

Eksperti smatraju da poslednja u nizu molbi za pomoć ponovo otvara goruće pitanje sposobnosti Velike Britanije da se odbrani od spoljnih pretnji, naročito u vidu nuklearnih podmornica.

Angus Robertson, portparol Škotske nacionalne partije, smarta da je ovaj potez Velike Britanije „moljakanje saveznika za pomoć.“

– Nakon što je odbrambeni avion „Nimrod“ povučen iz upotrebe, Ministarstvo odbrane se našlo u situaciji „šta sad?“, pa SE pribeglo cimanju Amerikanaca za rukav, kako bi se osigurali od ruske podmornice koja navodno kruži u britanskim vodama – kaže Robertson.

Britanska mornarica tvrdi da je uočen periskop u njihovim vodama, i to na mestu gde podmornice Kraljevske mornarice obično izranjaju, i ukazuju komandnom tornju da su u blizini.

Međutim, periskop je brzo nestao iz vida, a Britanci sumnjaju da je reč o ruskoj nuklearnoj podmornici koja prati jedan od njihova četiri razarača iz klase „Vangard.“

Izvori iz obaveštajnih službi navode da ruske podmornice „često svraćaju u britanske vode, naročito blizu obale Škotske.“

U oktobru je Švedska organizovala poteru za ruskom podmornicom koja je „vršila nedozvoljene operacije u švedskim vodama“, međutim potraga se pokazala kao neuspešna.

Sumnjalo se na eksperimentalni model ruske podmornice „Triton NN“, koja je imala zadatak da vrši špijunske aktivnosti na teritoriji Švedske. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost.

U novembru, Kraljevska mornarica uočila je četiru ruska razarača kako prolaze kroz Engleski kanal, i ispratila ih iz britanskih voda.

(Dejli mejl)

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …