Home / TEMA DANA / PAO DOGOVOR- LAJČAK OTKRIO: POSLE POTPISANOG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA, SRBIJA ĆE PROMENITI USTAV I PRIZNATI KOSOVO!

PAO DOGOVOR- LAJČAK OTKRIO: POSLE POTPISANOG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA, SRBIJA ĆE PROMENITI USTAV I PRIZNATI KOSOVO!

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da konačni sporazum podrazumeva različite pravne korekcije na ustavnom nivou.

Lajčak je za Kljan Kosova rekao da je za postizanje sporazuma neophodno imati zakonsku regulativu.

“Nakon što države postignu međunarodni sporazum, verovatno će biti potrebno da se na ustavnom nivou uključe neophodni pravni aranžmani kako bi se integrisalo ono što je dogovoreno i potpisano u skladu sa unutrašnjim pravnim poretkom. Ovo se odnosi i na Kosovo i na Srbiju. Konačni sporazum je neophodan za normalizaciju odnosa dve strane“, rekao je on, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak, koji je preuzeo mandat posrednika EU, vodiće razgovore Beograda i Prištine do aprila 2021. godine sa mogućnošću produženja mandata.

Dijalog je nastavljen u julu ove godine nakon 20 meseci pauze.

Poslednji sastanak bio je 10. decembra na tehničkom nivou, gde se razgovaralo o imovini i zajedničkim finansijskim zahtevima. Izaslanik EU najavio je novu rundu razgovora za 2021. godinu, ne navodeći tačno mesec.

Neće biti dogovora ako se Priština i Beograd drže svojih ustava (17.10.2020)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da nema normalizacije odnosa bez dogovora, odnosno dogovora bez ZSO, i upozorio da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao „crvenu liniju“.

„Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog“, rekao je Lajčak koji kaže da pretpostavlja i da smo danas bliži formiranju ZSO pošto je to deo sveobuhvatnog sporazuma.

Na pitanje RTS-a da li EU smeta što je bila posrednik u postizanju sporazuma, a posle sedam godina postoje odredbe koje nisu ispunjene, Lajčak odgovara – „apsolutno“.

„Zato smo promenili pristup i pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu koji treba da proces dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana i da se primeni ono što nije, poput ZSO. Ne želimo ovo da do u nedogled produžavamo. Verujemo da posle 10 godina treba da dođemo do kraja“, smatra Lajčak.

Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude pravedan, i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Na pitanje da li smo sada zaista bliži formiranju ZSO Lajčak je rekao da „pretpostavlja da jesmo pošto je ovo deo sveobuhvatnog sporazuma o kome pregovaramo i jasno je naznačeno da ZSO mora da se formira prema sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine“.

Dodao je da je u Prištini imao brojne sastanke, a poruke sa svih njih je da ono što je potpisano mora da se sprovede tako da će ZSO biti na agendi po planu.

„U početku odredba o ZSO trebalo je smesta da se sprovede, a sad je ostala kao deo sveobuhvatnog sporazuma. To je velika promena“, napominje.

Rekao je da ne možemo menjati prošlost već da budemo sigurni da ono što nije urađeno bude sada sprovedeno.

„Dogovori su tu, sledeće je usvajanje Statuta koji definiše parametre Zajednice“, rekao je Lajčak i dodao da je juče predsednik Srbije podsetio da Statut već postoji.

„Prema Briselskom sporazumu, Statut ZSO moraju da prihvate obe strane i Evropska unija. Dokument mora da se predstavi u Briselu delegacijama obe strane i EU, a to se još nije desilo“, objasnio je Lajčak.

Upitan kako je moguće formiranje ZSO kad očigledno postoje dva stanovišta o tome kakva ovlašćenja treba da ima, Lajčak je rekao da kad nema primene, postoje komentari.

„Ljudi umesto da sprovode ono što je dogovoreno oni pričaju o tome. To ne pomaže i zato treba da pređemo na primenu. Statut će definisati šta je ZSO, a to je na dvema stranama, nije na EU da odlučuje i nameće. Nama je važno da to bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU“, rekao je Lajčak.

Ustav nije Biblija

Na konstataciju da je rekao da su pred svima emotivne odluke koje podrazumevaju i promene ustava i pitanje da li će se u tom kontekstu menjati ustav vlasti u Prištini, Lajčak kaže da je poruka njegovim sagovornicima u Prištini da ustav nije Biblija.

„Ako ste ušli u ovaj dalekosežni proces onda morate biti spremni da menjate ustav. Kada i kako – to će biti vidljivije na kraju procesa“, kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je partner EU u pregovorima premijer Avdulah Hoti i da je vlada ta koja je odgovorna za procese.

„Već sam naučio da ne obraćam previše pažnje na izjave iz regiona koje se tiču EU, jer su one vrlo često za lokalnu upotrebu. Važno je ono o čemu se govori u Briselu i to je deo dijaloga“, navodi Lajčak.

Rekao je i da postoje brojni zaključi Evropskog saveta koji jasno povezuju ovaj proces sa budućnošću evrointegracija.

„U jednom od pregovaračkih poglavlja, poglavlju 35, jasno se govori o normalizaciji odnosa. Postoji toliko formalnih veza, želim da vidim i verujem da napredak u dijalogu automatski znaci, ili bi trebalo da znaci, vidljiv napredak i na evropskom putu Srbije“, rekao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu pomoglo dijalogu, Lajčak kaže da EU podržava svaku aktivnost koja pomaže posredovanju u dijalogu.

„Važno je da se poštuje da EU ima mandat UN da vodi proces koji ima dva glavna cilja – normalizaciju odnosa i napredak na evropskom putu“, rekao je on i poručio da „niko drugi to ne može da uradi osim EU“.

Prema njegovim rečima, EU svaku aktivnost trećih strana meri kroz to da li je postignut napredak u oba ta cilja.

„Sastanak u Vašingtonu i potpisani dokument dali su pomešanu sliku. Ima napretka kao to što je srpska strana pristala da se premesti u nove prostorije na prelazu Merdare koji je izgradila EU, a sa druge strane preduzete su individualne obaveze u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU kao kada je reč o Jerusalimu“, rekao je Lajčak koji je dodao da se ne bi prihvatio posla da ne veruje da je opipljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine moguće napraviti.

(Kosovo onlajn, Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …