Home / TEMA DANA / PAO DOGOVOR- POČELA DEZINTEGRACIJA MAKEDONIJE: Ime Grcima, jezik Šiptarima, a Bugari sada i zvanično pišu istoriju!

PAO DOGOVOR- POČELA DEZINTEGRACIJA MAKEDONIJE: Ime Grcima, jezik Šiptarima, a Bugari sada i zvanično pišu istoriju!

Makedonski parlament ratifikovao je danas sporazum o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji sa Bugarskom, na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicione partije VMRO-DPMNE.

Prema ovom sporazumu, dve zemlje odustaju od polaganja prava na međusobne teritorije, a Bugarska se obavezuje da će podržavati težnje Makedonije ka članstvu u EU i NATO, prenosi AP.

Sporazum, takođe, poziva na uspostavljanje komiteta koji će objektivno preispitati zajedničku istoriju, što bi moglo da dovede do revizije školskih udžbenika.

U makedonskom parlamentu je većina poslanika — njih 61 — glasala za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, dok je jedan poslanik bio uzdržan, navodi MIA.

VMRO-DPMNE, inače, ne učestvuje u radu parlamenta jer im je više poslanika uhapšeno zbog nasilja u Sobranju 27. aprila 2017.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je, govoreći na današnjoj sednici parlamenta, ukazao na činjenicu da se o teškim i osetljivim pitanjima između dve susedne zemlje ne može lako pregovarati.

– Ni mi ni Bugarska nismo u potpunosti zadovoljni tekstom (sporazuma), rekao je Dimitrov.

Ipak, on je istakao da taj sporazum obuhvata, između ostalog, interese Makedonije u Bugarskoj i da je ratifikovan upravo na dan kada je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije, kao prva zemlja koja je to učinila.

– Ključno je da, pre nego što se ovaj sporazum ratifikuje u praksi, vidimo značajnu promenu u našim odnosima, naglasio je Dimitrov, ukazavši da je sporazum značajan, jer su dve strane ohrabrene da „izađu iz rovova“, posebno u regionu koji je pod teškim teretom istorije.

– Lepo je tretirati svoje susede kao jednake i sklapati prijateljstva, zaključio je šef makedonske diplomatije, izrazivši žaljenje što opozicija nije prisutna na sednici da pruži svoju podršku.

Sporazum o prijateljstvu potpisali su 1. avgusta 2017. premijeri Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, s ciljem da se ojačaju prijateljski odnosi dveju zemalja, unaprede dobrosusedske veze i uspostave svestrani međusobni odnos u skladu s međunarodnim pravom.

Sporazum o prijateljstvu Makedonije i Bugarske rezultat je petogodišnjeg pregovaračkog procesa radnih grupa ministarstva spoljnih poslova dveju zemalja i smatra se nadogradnjom sporazuma iz 1990, napominje makedonska agencija.

(Tanjug)

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …