Home / TEMA DANA / Pentagon: Ako Rusi napadnu snage sirijske opozicije, kreće svetski rat!

Pentagon: Ako Rusi napadnu snage sirijske opozicije, kreće svetski rat!

Činovnici Pentagona u ovom momentu razrađuju strategiju za zaštitu „umerene“ sirijske opozicije. Kako navode vojni izvori iz Vašingtona, reč je o slučaju pretpostavljenih napada Ruske Federacije na snage sirijske opozicije.

pentagon- amerika- sad

Kako navode sagovornici agencije Asošijeted pres, Pentagon procenjuje pravne i političke rizike ovakvih akcija.

Činovnici ne isključuju mogućnost da ako Sjedinjene Države budu štitile snage opozicije to u najgorem slučaju dovede do konfrontacije s Rusijom u punoj meri.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta je saopštilo da operativno dostavlja sve podatke o vazdušnim napadima na pozicije terorista Islamske države u Siriji.

U četvrtak je zamenik načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva SAD za obaveštajni rad Robert Oto demantovao podatke zapadnih medija da su Vojno-kosmičke snage Ruske Federacije navodno gađale snage sirijske opozicije.

Podsećamo, nekoliko zemalja se otvoreno usprotivilo vazdušnim operacijama Rusije u Siriji i uputilo poziv Moskvi da odustane od svojih akcija.

Oni su uputili zajednički poziv Moskvi da prekine sa vazdušnim udarima u Siriji, optužujući Moskvu da vrše napade na snage sirijske opozicije, te da rade ukorist Bašara el-Asada, što je Kremlj oštro demantovao ističući da se udari vrše na pozicije Islamske države i drugih terorističkih organizacija.

Vlada Turske, Francuske, Nemačke, Katar, Saudijska Arabija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su zemlje koje traže od ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi vazdušne operacije na teritoriji Sirije.

Oni su izrazili „duboku zabrinutost“ zbog vojnog prisustva Rusije u Siriji, navodi agencija Novorossia.

Poslednja od nabrojanih zemalja se oglasila Turska i na sajtu turskog ministarstva spoljnih poslova stoji da će „udari po opoziciji doprineti daljoj radikalizaciji i eskalaciji sukoba“.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je istaklo da je vojno prisustvo Rusije u Siriji veoma uznemirujuće.

Američka agencija Associated Press objavila je da se – povodom ruskih avio-operacija u Siriji – u Pentagonu već razgovara o „mogućem korišćenju vojne sile radi zaštite sirijske opozicije koju SAD podržavaju“.

„Zaštita“ bi bila aktivirana u slučaju njene pozicije postanu meta ruskih avio-udara.

AR čak otkriva: u Pentagonu se već „procenjuju mogući rizici primene sile kojom bi se pariralo ruskim udarima“.

Ista agencija je prenela i ovo rezonovanje neimenovanog zvaničnika iz vaojnog vrha u Vašingtonu: Ako Moskva počne da bombarduje Sirijce koji sarađuju sa SAD, a Vašington pošalje lovce da ih zaštite – to može dovesti do totalne konfrontacije između Rusije i SAD, što bi bilo potencijalna katastrofa koju administracija Baraka Obame želi da izbegne.

Ministar odbrane SAD, Ešton Karter, odbio je pre neki dan da komentariše ovakvu mogućnost.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest – kome je traženo da odgovori na isto pitanje – rekao je da bi u tom slučaju odgovornost „ležala na Rusiji“

(rs.sputniknews.com, Pravda)

 

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …