Home / TEMA DANA / Pentagon počeo da trenira vojsku za mogući rat sa Rusijom i Kinom- Evo šta se dešava..

Pentagon počeo da trenira vojsku za mogući rat sa Rusijom i Kinom- Evo šta se dešava..

Pripadnici američke 3-će brigade iz Fort-Karsona završili su vežbu čiji cilj je bio njihovo pripremanje za rat protiv glavnih, top-protivnika – Rusije i Kine.

Komanda 4-te pešadijske divizije Oružanih snaga SAD, u čijem je sastavu piomenuta brigada, potpuno je izmenilo tip vežbi za svoje vojnike. Proteklih godina ih je uvežbala za ratovanje protiv „ustanika i pobunjenika“, a sada ih obučava za borbu sa mnogo ozbiljnijim protivnicima.

Prešaltavanje na Rusiju i Kinu potvrdio je komandant 3-će brigade – pukovnik Majk Simering koji je objasnio da svoje vojnike priprema za drugačije ratove od sadašnjeg u Siriji i Avganistanu i donedavnog u Iraku:

„U vežbu smo uključili i tenkove M1A2 «Abrams», borbena oklopna vozila „Bredli“ i artiljerijsku samohotku SAU M109 «Paladin». Jedan čovek ne može mnogo, ali kada u oklopnoj brigadi imate 4.000 ljudi – možete izvoditi zadivljujuće stvari“.

Viojnici su koristili kompjuterske simulatore borbe. Major Čaak Bies je tim povodom rekao:

„Kompjuteritovani trenažeri omogućavaju da obuku prolaze sve – od pojedinačnog tenkiste do komandanta brigade koji može da sedi u Bredliju i da upravlja `ratnim` dejstvima“.

Uvežbavanje mogućeg ratovanja sa Kinom ili Rusijom u skladu je sa izmenjenom američkom vojnom strategijom. A  i narastajuća vojna moć moskve i Pekinga ne dozvoljava im da mirno spadaju na hladnoratovskim lovorikama.

Ruska atomska fregata „Admiral Esen“ uspela je da otkrije i puna dva sata prati američku `čeličnu ajkulu` –  podmornicu klase „Ohajo“!

Tokom ta dva sata je „Ohajo“ ruskoj fregati bio neprekidno „na nišanu“.

To se ranije nije događalo. Bar 20 godina.

Dogodilo se nedavno u Mediteranu, ali su obe strane o tome ćutale. Svako je imao svoje razloge.

Rusi su odlučili da sve otkriju. Čak i da su uspeli da „snime akustični portret podmornice“ i da uspešno odrade vežbu njenog uništavanja.

„Admiral Esen“ se u svoju bazu u Sevastopolju vratio 31. juna, a to znači da je susret sa američkom `ajkulom` bio koji dan pre toga.

U moguće vreme „incidenta“ – od aprila do kraja juna – u Mediteranu se nalazila američka podmornica pomenute klase „Džordžija“. To znači da je „Admira Esen“ upravo nju imao „na nišanu“.

Amerikanci, Britanci i Francuzi su atakovali Siriju u noći između 13. i 14. aprila.

Tada je francuska fregata «Akvitanija» trebalo da ispali na Siriju dva puta po tri rakete, ali nije uspela – ni jednu, pa je to morao da uradi rezervni brod  «Langedok».

Britanska submarina «Astjut» nije takođe ispalila ništa, čak je svoju komandu obavestila da je `progone` jedna ili dve ruskedizel-podmornice koje imaju podršku dve svoje fregate i helikoptera.

Otkrivanje savremene podmornice u otvorenom moru smatra se velikim uspehom, a njeno uspešno praćenje – još većim.

„Admiral Esen“ je jedan od najsavremenijih ruskih ratnih brodova.  Zaplovio je u junu 2016-te

Naoružan je krstarećim raketama „Kalibar“, zenitnim raketama „Štilj-1“, zenitnim artiljerijskim sistemom AK-630 i torpedima.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …