Home / TEMA DANA / POČELA REVOLUCIJA U EVROPI: MAKRON I MERKELOVA PREDVODE POBUNU PROTIV AMERIKE!

POČELA REVOLUCIJA U EVROPI: MAKRON I MERKELOVA PREDVODE POBUNU PROTIV AMERIKE!

Piše: Igor Gaškov

Lideri Nemačke i Francuske, koji su se sreli u Ahenu na dodeli nagrade „Karlo Veliki“ objavili su da ne veruju Sjedinjenim Državama i da nameravaju da stvore „jedinstvenu Evropu“.

To je bila najoštrija javna kritika SAD iz Evrope još od Iračkog rata iz 2003-će.

Emanuel Makron se u Ahenu nije libio da kaže:

„Hoćemo li trpeti tuđu vlast ili čak tiraniju nad sobom? Ko ima pravo da umesto nas odlučuje o našoj trgovini ili da nam preti zbog toga što mu pravila više nisu po volji? Sasvim konkretno, mi smo se opredelili za mir na Bliskom Istoku, a druge sile ne drže svoju reč. Jesmo li mi dužni da sledimo politiku gorega?“

Francuski lider se razljutio povodom pretnje Vašingtona da će povlastice evropskim proizvođačima čelika i aluminijuma biti ukinute.

Tramp po cenu sukoba želi da bar osetno smanji američki trgovinski deficit sa EU jer su SAD poslednjih decenija od EU mnogo više kupovali nego što su u nju izvozile.

Nemačka kancelarka je objavila da se Evropska unija ne može više oslanjati na SAD. Ona alternativu dosadašnjem transatlantskom partnerstvu vidi u samostalnoj evropskoj politici.

Merkelova je ukazala: „Prošla su vremena kada su nas Sjedinjene Države štitile. Evropa mora sama rešavati svoju sudbinu. U tome je naš zadatak za budućnost.

Evropska spoljna politika još je u detinjstvu. Ali, i za samo naše postojanje je bitno da ostvarimo progres na tom pravcu jer se promenila i priroda konflikata u svetu“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čak je emotivno odreagovao na vraćanje američkih antiiranskih sankcija koje zadiru u ekonomske interese EU-firmi. Ponovio je da Vašington na taj način dugoročno štetu nanosi sam sebi:

„U ovakvoj situaciji mi Evropljani moramo zameniti SAD, koje su kao međunarodni igrač izgubile snagu i zakonitost u delovanju. Iz tog razloga Sjedinjene Države će u budućnosti izgube i uticaj. Pogotovo što SAD više ne žele da sarađuju sa drugim delovima sveta“.

Francuska je naročito oštro odreagovala na istupanje Amerike iz atomskog sporazuma sa Teheranom. Vodeće francuske kompanije – Airbus, Total, Renault i Peugeot – investirale su u iransku ekonomiju ozbiljna sredstva.

Amerikanci su ih postavili pred izbor: ili ćete preispitati svoje planove ili ćete se naći na udaru američkih sankcija koje će stupiti na snagu u novembru 2018. godine.

A Angela Merkel je realno podigla zastavu evropske pobune protiv SAD.

(Mediji)

Check Also

PUTIN ZNA NEŠTO ŠTO DRUGI NE ZNAJU? SVETU PRETI DRUGI TALAS PANDEMIJE, MORAMO DA SE PRIPREMIMO!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se …