Home / TEMA DANA / POČELA REVOLUCIJA U EVROPI: MAKRON I MERKELOVA PREDVODE POBUNU PROTIV AMERIKE!

POČELA REVOLUCIJA U EVROPI: MAKRON I MERKELOVA PREDVODE POBUNU PROTIV AMERIKE!

Piše: Igor Gaškov

Lideri Nemačke i Francuske, koji su se sreli u Ahenu na dodeli nagrade „Karlo Veliki“ objavili su da ne veruju Sjedinjenim Državama i da nameravaju da stvore „jedinstvenu Evropu“.

To je bila najoštrija javna kritika SAD iz Evrope još od Iračkog rata iz 2003-će.

Emanuel Makron se u Ahenu nije libio da kaže:

„Hoćemo li trpeti tuđu vlast ili čak tiraniju nad sobom? Ko ima pravo da umesto nas odlučuje o našoj trgovini ili da nam preti zbog toga što mu pravila više nisu po volji? Sasvim konkretno, mi smo se opredelili za mir na Bliskom Istoku, a druge sile ne drže svoju reč. Jesmo li mi dužni da sledimo politiku gorega?“

Francuski lider se razljutio povodom pretnje Vašingtona da će povlastice evropskim proizvođačima čelika i aluminijuma biti ukinute.

Tramp po cenu sukoba želi da bar osetno smanji američki trgovinski deficit sa EU jer su SAD poslednjih decenija od EU mnogo više kupovali nego što su u nju izvozile.

Nemačka kancelarka je objavila da se Evropska unija ne može više oslanjati na SAD. Ona alternativu dosadašnjem transatlantskom partnerstvu vidi u samostalnoj evropskoj politici.

Merkelova je ukazala: „Prošla su vremena kada su nas Sjedinjene Države štitile. Evropa mora sama rešavati svoju sudbinu. U tome je naš zadatak za budućnost.

Evropska spoljna politika još je u detinjstvu. Ali, i za samo naše postojanje je bitno da ostvarimo progres na tom pravcu jer se promenila i priroda konflikata u svetu“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čak je emotivno odreagovao na vraćanje američkih antiiranskih sankcija koje zadiru u ekonomske interese EU-firmi. Ponovio je da Vašington na taj način dugoročno štetu nanosi sam sebi:

„U ovakvoj situaciji mi Evropljani moramo zameniti SAD, koje su kao međunarodni igrač izgubile snagu i zakonitost u delovanju. Iz tog razloga Sjedinjene Države će u budućnosti izgube i uticaj. Pogotovo što SAD više ne žele da sarađuju sa drugim delovima sveta“.

Francuska je naročito oštro odreagovala na istupanje Amerike iz atomskog sporazuma sa Teheranom. Vodeće francuske kompanije – Airbus, Total, Renault i Peugeot – investirale su u iransku ekonomiju ozbiljna sredstva.

Amerikanci su ih postavili pred izbor: ili ćete preispitati svoje planove ili ćete se naći na udaru američkih sankcija koje će stupiti na snagu u novembru 2018. godine.

A Angela Merkel je realno podigla zastavu evropske pobune protiv SAD.

(Mediji)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …