Home / TEMA DANA / POČELO JE- RUSI POKRENULI SVOJE TAJNO ORUŽJE: Putin povukao potez koji baca Zapad na kolena!

POČELO JE- RUSI POKRENULI SVOJE TAJNO ORUŽJE: Putin povukao potez koji baca Zapad na kolena!

Evropa bi se već naredne decenije mogla suočiti sa nestašicom i poskupljenjem gasa, ako brzo ne odluči da poveća uvoz iz Rusije, izjavio je danas potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev.

„Evropa je napravila potpuno lošu procenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatni gas, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije“, izjavio je Medvedev za agenciju Rojters, i dodao da kupovinom gasa iz SAD ili Katara, Evropa ne može da zadovolji sopstvenu tražnju.

Gaspromov izvoz gasa Evropi je povećan za osam odsto prošle godine, na istorijski rekord od 194 milijarde kubnih metara, usled povećane tražnje i nižih cena. Zahvaljujući tome, Gasprom je stekao rekordan udeo na evropskom tržištu od 35 odsto.

Taj udeo bi, prema rečima Medvedeva, mogao premašiti 40 odsto, jer evropska tražnja za gasom raste, holandska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke gasa iz SAD ostati skromne, skupe i uglavnom namenjene Aziji.

„Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas sa modelom koji će pokazati da će se Evropa uskoro suočiti sa velikom gasnom krizom, i što je još gore – oštrim skokom cena“, izjavio je Medvedev.

Rojters podseća i da će Gasprom od naredne godine, preko novog gasovoda, početi da snabdeva Kinu gasom.

„Možemo isporučiti Evropi koliko god gasa joj je potrebno, iako ulazimo na novo tržište Kine. Međutim, Evropa mora da se odluči sada. Mora odmah sada da počne da razmišlja ko će pokriti dodatnu tražnju posle 2025. godine. Nažalost, ne postoji dijalog o energetici između Rusije i EU“, rekao je Medvedev.

Čak i ako Gasprom na vreme izgradi dva nova gasovoda do Evrope – Severni tok 2 ispod Baltičkog mora i Turski tok za jug Evrope – to neće biti dovoljno za uspostavljanje ravnoteže između rastuće tražnje i smanjenja ponude, smatra on.

„A tečni prirodni gas neće moći da pokrije taj manjak“, izjavio je Medvedev, dodajući da će isporuke gasa iz SAD ostati skromne, a da će Katar verovatno poslati velike količine azijskim tržištima

(Tanjug)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …