Home / TEMA DANA / POČEO EKONOMSKI RAT: Evropska Unija jednoglasno odobrila sankcije protiv SAD

POČEO EKONOMSKI RAT: Evropska Unija jednoglasno odobrila sankcije protiv SAD

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda, javljaju francuski mediji.

To se odnosi na džins, viski i motocikli, a kao odgovor na takse koje je Vašington prethodno uveo na uvoz evropskog čelika i aliminujuma.

Primenu ovih mera je jednoglasno usvojilo 28 država članica EU i Evropska komisija će preduzeti korake kako bi one stupile na snagu, prenosi BFM televizija, pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Evropske kontramere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vreme kada i Kanada, koju je Vašington takodje sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog meseca lansira svoje protivmere, navode diplomatski izvori.

Na evropskoj listi su desetine američkih proizvoda među kojima su neki veoma simbolični, kao što su viski, motori marke “Harli-Dejvidson” i džins.

Pre nego što budu stavljene na snagu, listu mora da odobri Evropska komisija, ali je to puka formalnost, napominje francuska televizija.

Evropske protivmere imaju za svrhu da, u prvo vreme, kompenzuju u visini od 2,8 milijarde evra štetu koju su evropskoj industriji nanele američke takse na uvoz evropskog čelika (25 odsto) i aluminijuma (10 odsto).

Tu brojku Komisija smatra “odmerenom”, a pri tom Komisija drži do toga da procedura u potpunosti ispoštuje propise Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pomenutu listu je EU dostavila STO 18. maja, a roba koja je na njoj navedena proizvodi se na američkoj teritoriji.

EU bi i na uvoz drugih američkih proizvoda mogla da uvede tarife u visini od 3,6 milijardi evra, ukoliko dobije spor protiv SAD pred STO otkako je podnela žalbu tog organizaciji 1. juna, zaključuje BFM.

(Tanjug)

Check Also

POKRIĆE ZA PRIZNANJE KOSOVA?! AMERIČKI STRUČNJAK: SRPSKA SE OTCEPLJUJE OD BIH I ULAZI U SASTAV SRBIJE!

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vreme da Republika Srpska razmisli …