Home / TEMA DANA / POČEO KONAČNI OBRAČUN: PUTIN OBARA DOLAR- DOLAZI RUSKA KRIPTO VALUTA SA PODLOGOM U ZLATU!

POČEO KONAČNI OBRAČUN: PUTIN OBARA DOLAR- DOLAZI RUSKA KRIPTO VALUTA SA PODLOGOM U ZLATU!

Rusija razmatra novi predlog o stvaranju kripto valute vezane za zlato, koja bi mogla da se koristi u prekograničnim operacijama sa drugim zemljama.

Hrabru ideju, koju razmatra Ruska centralna banka (CBR), predstavio je Vladimir Gutenev, poslanik Državne dume (donji dom ruskog parlamenta).

Poslanik je predložio početak debate o stvaranju decentralizovane, nacionalna razmene, denominovane u zlatu.

“Što se tiče bilateralnih operacija, mi ćemo, naravno, razmotriti predlog o kripto-valuti vezanoj za zlato. Ali, po mom mišljenju, važnije je razviti poslovanje u nacionalnim valutama “, rekla je Elvira Nabiulina, šefica Centralne banke, komentarišući novi predlog.

Za razliku od običnih, virtuelnih valuta, koje su neosigurane zato što ničim nisu podržane, kripto-valute vezane za zlato imaju svoju vrednost vezanu za stvarnu imovinu, objašnjava zamenik.

Za Guteneva, nova valuta bi kombinovala kvalitet digitalne valute sa činjenicom da je to stabilna valuta, odnosno da ima stabilnu vrednost.

„Kao prvo, Ruska centralna banka se protivi uvođenju kripto kovanica u naš monetarni sistem. Zapravo, ne vidimo mogućnost da kripto-kovanice ispunjavaju funkciju monetarnih surogata “, rekla je Nabiulina.

Međutim, šefica CBR-a primećuje da bi regulator mogao da prouči mogućnost stvaranja stabilnih valuta koje imaju realnu imovinu.

Rastuće zlatne rezerve, u cilju diversifikacije međunarodnih rezervi zemlje i smanjenja zavisnosti od američkog dolara, bile su deo ruske nacionalne politike, čije će rezerve i valute dragocenih metala uskoro dostići 500 milijardi dolara – dovoljno da se izbori sa kriznim periodima.

U maju je, Svetski savet za zlato (VGC) izjavio da Moskva vodi u prvom kvartalu ove godine među najvećim svetskim kupcima zlata.

U izveštaju Saveta je istaknuto da je Rusija dodala 55,3 tone u svoju blagajnu, što je dovelo do ogromne zlatne rezerve od 2.168,3 tona.

(Sa dozvolom Webtribune.rs)

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …