Home / TEMA DANA / “Početkom 2019. Kosovo i jug Srbije dobijaju samostalnost” EVO ŠTA SE DEŠAVA

“Početkom 2019. Kosovo i jug Srbije dobijaju samostalnost” EVO ŠTA SE DEŠAVA

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

„Razgraničenje znači da sa one strane granice ostane 90 odsto teritorije autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i još delovi juga Srbije, što Albanci zovu Preševskom dolinom“, rekao je Jeremić na Glavnom odboru svoje stranke, povodom godinu dana rada.

On tvrdi i da će Kosovo postati punopravna članica Ujedinjenih nacija, poput Srbije danas i da neće postojati nijedna prepreka u međunarodnom pravu da se ujedini sa Albanijom. „Kada govorim o velikoj Albaniji ne govorim napamet“, dodao je Jeremić, koji je govorio duže od jednog školskog časa i u više navrata je u beogradskom Sava centru dobijao aplauz svojih pristalica.

Jeremić je predočio da bi se Srbija mogla suočiti sa novim teritorijalnim zahtevima ako danas pristane da u miru „precrta svoje granice“. Vučić je toga svestan, ali je njegova vizija Srbije prokleta avlija, smatra Jeremić, koji je za svog političkog konkurenta na vlasti rekao i da je u svađi „sa moralom i razumom“.

Jeremić je svoje pristalice pozvao na jedinstvo, a izrazio je i uverenje da će njegova stranka biti naredna politička grupacija koja će upravljati Srbijom. „Ideja Narodne stranke je jedinstvo opozicije“, poručio je Jeremić i pomenuo okupljanje opozicije u okviru Saveza za Srbiju. Jeremić je ocenio i da je stanje u Srbiji sve gore i da 70.000 radno sposobnih građana godišnje napusti zemlju, jer su izgubili nadu.

Članovi Narodne stranke nisu izgubili nadu, inače ne bi bili u toj političkoj organizaciji, zaključio je Jeremić.

(Fonet)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …